Pravnik naj bo! Pa četudi na minimalcu!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Visoka izobrazba že dolgo ni več zagotovilo za službo in dostojno plačilo. Tudi za strokovnjake pravnih ved.
Oglej si celoten članek

V sindikatu Mladi plus, ki se bori za pravice mladih pri zaposlovanju, so objavili razpis za delovno mesto odvetniški pripravnik. Razpis ne bi bil nič posebnega, če bi za delovno mesto ponujali primerno plačilo. 

Od kandidata se zahteva visokošolska izobrazba iz pravnih ved, alternativa je znanstveni magisterij, ponuja pa plačilo 790,73 evrov bruto. Natanko toliko znaša minimalna plača, določena po zakonu. V neto znesku to pomeni 561,46 evrov. 

Foto: ZRSZ Odvetniški pripravnik "Koliko je vredna tvoja izobrazba in koliko tvoje (strokovno) delo?," se ob objavi sprašujejo pri Mladi Plus. "Enga minimalca!" Želijo si, da se na tak oglas ne bi javil nihče, kar pa ni realnost. 

Ni osamljen primer

"Na žalost je v pravniškem poklicu, v katerem sem tudi sama, to že vrsto let kruta realnost," komentira pravnica, ki je tri leta po diplomi iskala delo. "Dobiti plačano delo, tudi če samo za minimalca, je skoraj čudež," je zapisala pod objavo. "Veliko jih dela zastonj ali celo plačuje, da dobi potrebne izkušnje za PDI."

Pisali pa smo že tudi o mladi pravnici, ki je izkušnje v odvetniški pisarni pridobivala volontersko. A ne na papirju. Uradno je dobila plačilo, za katerega je bilo dogovorjeno, da ga bo odvetniku vrnila

PREBERITE ŠE: 

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 09:28 23. September 2016.

    Popoldanske šole po vsej verjetnosti niso kaj krive. Cel sistem je pač tak. Je pa mi zanimivo, ko je bivši …

  • 14:56 22. September 2016.

    Meni se zdi to v redu in logično.<br />Če je ljudi v nekem poklicu preveč je to selekcija.<br />Očitno je …

  • 14:09 22. September 2016.

    Mogoče ja mogoče ne. OK na začetku minimalec ampak ko pa se ufuraš v podjetje, prevzameš neke odgovornosti,..... imaš po …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.