Praznik modrih

Foto: Žurnal24 Sveti trije kralji so po izročilu v dar prinesli zlato, kadilo in miro.
Kristjani danes, 6. januarja, praznujejo praznik svetih treh kraljev oziroma Gospodovega razglašenja.
Oglej si celoten članek

Trije kralji ponazarjajo častilce iz poganskih krajev, ki so prišli molit novorojenega Jezusa. Njihov obisk je opisan v Matejevem evangeliju, vendar evangelist ne navaja števila oseb. Ker pa naj bi modri prinesli troje darov (zlato, kadilo ter miro), je sledil sklep, da so bili tudi darovalci trije, so zapisali pri Slovenski škofovski konferenci. Modre je po izročilu vodila zvezda, ki jih je privedla k Jezusu. Priznali so ga za mesijanskega kralja in ga "razglasili" med svojimi rojaki. V evangeliju niso zapisana niti njihova imena, vendar pa se na Zahodu na podlagi nekaterih legend imenujejo Gašper, Miha in Boltežar.

Zapis na vrata
Po različnih državah prihod svetih treh kraljev obeležujejo na več načinov.  V Sloveniji je na večer pred praznikom  v navadi kropljenje z blagoslovljeno vodo in kajenje s kadilom po vseh prostorih hiše, na vhodna vrata pa se napišejo začetnice imen treh kraljev z letnico novega leta. Letošnji napis je torej takšen: 20 + G + M + B + 09.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.