Slovenija
10 ogledov

Praznik modrih

Sveti trije kralji so po izročilu v dar prinesli zlato, kadilo in miro. Žurnal24 main
Kristjani danes, 6. januarja, praznujejo praznik svetih treh kraljev oziroma Gospodovega razglašenja.

Trije kralji ponazarjajo častilce iz poganskih krajev, ki so prišli molit novorojenega Jezusa. Njihov obisk je opisan v Matejevem evangeliju, vendar evangelist ne navaja števila oseb. Ker pa naj bi modri prinesli troje darov (zlato, kadilo ter miro), je sledil sklep, da so bili tudi darovalci trije, so zapisali pri Slovenski škofovski konferenci. Modre je po izročilu vodila zvezda, ki jih je privedla k Jezusu. Priznali so ga za mesijanskega kralja in ga "razglasili" med svojimi rojaki. V evangeliju niso zapisana niti njihova imena, vendar pa se na Zahodu na podlagi nekaterih legend imenujejo Gašper, Miha in Boltežar.

Zapis na vrata
Po različnih državah prihod svetih treh kraljev obeležujejo na več načinov.  V Sloveniji je na večer pred praznikom  v navadi kropljenje z blagoslovljeno vodo in kajenje s kadilom po vseh prostorih hiše, na vhodna vrata pa se napišejo začetnice imen treh kraljev z letnico novega leta. Letošnji napis je torej takšen: 20 + G + M + B + 09.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.