Praznik slovenskega jezika

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Martin Luther je pred 496 leti na vrata cerkve v Wittenbergu obesil 95 tez, s čimer se je začela reformacija, obdobje, ki je Slovencem dalo prvo knjigo v slovenščini in s tem knjižni jezik.
Oglej si celoten članek

Zato je 31. oktober državni praznik in dela prost dan. V evangeličanskih cerkvah bodo dopoldne potekala bogoslužja, osrednja prireditev pa je bilaže včeraj zvečer.

Na osrednji prireditvi v Kranju je predsednica vlade Alenka Bratušek kot slavnostna govornica poudarila, da ima Slovenija rešitve in prihodnost, "če bomo znali na davčne dileme, bančne teste in volilno zakonodajo odgovarjati hkrati s poletom pesnika in z disciplino protestanta".

Da bi verniki prebirali Sveto pismo v materinem jeziku

Reformacija se je sicer začela leta 1417, ko je Luther s svojimi tezami zahteval prenovo Cerkve. Zaradi upora ga je papež izobčil iz Cerkve, nato je nastala nova, luteranska cerkev.

Zahteval je, naj bo Cerkev revna in preprosta, prav tako tudi bogoslužje. Trdil je, da človek ne potrebuje papeža, da bi se približal Bogu. Zavzemal se je proti čaščenju svetnikov in relikvij in za to, da bi verniki prebirali Sveto pismo v svojem materinem jeziku.

Prav slednje je pomembno vplivalo na razvoj književnosti v ljudskih jezikih, med drugim tudi na slovensko književnost. V tem času je namreč nastala prva knjiga v slovenskem jeziku - Katekizem, ki jo je napisal Primož Trubar. S tem je slovenščina postala knjižni jezik.

Zgodovinsko odkritje

Nedavno so sicer v manjši knjižnici južno od Hannovra po naključju našli drugi ohranjeni izvod Trubarjeve Cerkovne ordninge. Avtentičnost dela je na sredini novinarski konferenci potrdil poznavalec Trubarjevega dela Kozma Ahačič.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 14:34 25. November 2013.

    in kaj se zabavaš..?? Jaz ne vidim nič tukaaj zabavnega

  • 21:30 31. Oktober 2013.

    Janja, socializem zadnjih 20 let me je pripeljal do tega, da;<br />se ne zabavam, <br />ne uživam in si vsakodnevno …

  • 07:46 31. Oktober 2013.

    Zakaj sem umolknil<br />Kapitalizem namreč noče, da mislimo. Hoče, da se zabavamo, da uživamo in da si ne zastavljamo vprašanj. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.