Slovenija
55 ogledov

Praznik slovenskega jezika

S protestantizmom in Trubarjem smo dobili identiteto, kije ni mogoče izbrisati, Žurnal24 main
Martin Luther je pred 496 leti na vrata cerkve v Wittenbergu obesil 95 tez, s čimer se je začela reformacija, obdobje, ki je Slovencem dalo prvo knjigo v slovenščini in s tem knjižni jezik.

Zato je 31. oktober državni praznik in dela prost dan. V evangeličanskih cerkvah bodo dopoldne potekala bogoslužja, osrednja prireditev pa je bilaže včeraj zvečer.

Da bi verniki prebirali Sveto pismo v materinem jeziku

Reformacija se je sicer začela leta 1417, ko je Luther s svojimi tezami zahteval prenovo Cerkve. Zaradi upora ga je papež izobčil iz Cerkve, nato je nastala nova, luteranska cerkev.

Zahteval je, naj bo Cerkev revna in preprosta, prav tako tudi bogoslužje. Trdil je, da človek ne potrebuje papeža, da bi se približal Bogu. Zavzemal se je proti čaščenju svetnikov in relikvij in za to, da bi verniki prebirali Sveto pismo v svojem materinem jeziku.

Prav slednje je pomembno vplivalo na razvoj književnosti v ljudskih jezikih, med drugim tudi na slovensko književnost. V tem času je namreč nastala prva knjiga v slovenskem jeziku - Katekizem, ki jo je napisal Primož Trubar. S tem je slovenščina postala knjižni jezik.

Zgodovinsko odkritje

Nedavno so sicer v manjši knjižnici južno od Hannovra po naključju našli drugi ohranjeni izvod Trubarjeve Cerkovne ordninge. Avtentičnost dela je na sredini novinarski konferenci potrdil poznavalec Trubarjevega dela Kozma Ahačič.

Komentarjev 3
  • privat 14:34 25.november 2013.

    in kaj se zabavaš..?? Jaz ne vidim nič tukaaj zabavnega

  • sprehajalec 21:30 31.oktober 2013.

    Janja, socializem zadnjih 20 let me je pripeljal do tega, da;se ne zabavam, ne uživam in si vsakodnevno zastavljam vprašanja. zastavljam si torej vprašanja o resnici sveta in samega kapitalizma in socializma, svojih življenj in predvsem esistence ...prikaži več kako čez nekaj mesecev…

  • Janja Dular 07:46 31.oktober 2013.

    Zakaj sem umolknilKapitalizem namreč noče, da mislimo. Hoče, da se zabavamo, da uživamo in da si ne zastavljamo vprašanj. Noče, da si zastavljamo vprašanja o resnici sveta in samega kapitalizma, svojih življenj in eksistenc…http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1265-zakaj-sem-umolknil