Pred Bernardinom se je v mrežo ujel mladič morskega psa orjaka

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
V morju pred Bernardinom, približno 50 metrov od obale, je ribič v mrežo ujel nekaj več kot dva metra dolgega mladiča morskega psa orjaka. Gre za izjemno redkost v slovenskem morju.
Oglej si celoten članek

Akvarist Valter Žiža pravi, da morski pes orjak, ki mu zaradi rilca pravijo tudi slon, sicer živi v Jadranu; prava redkost pa je, da se ujame v mrežo, kot se je to zgodilo v četrtek, sploh v slovenskem morju. Preden se je ujel v mrežo, ga je v naših vodah videlo nekaj ribičev.

To vrtso morskega psa so v našem morju sicer nazadnje ulovili oz. sploh opazili leta 2000 oz. 2001. Kot je poročal časnik Delo, se je mladič, star približno leto dni in težak 40 kilogramov, zapletel v stoječo mrežo in se pod vodo zadušil.

Prepeljali so ga v Prirodoslovni muzej Ljubljana, predvideno je, da ga bodo preparirali, nato pa naj bi bil kot del zbirke na ogled obiskovalcem.

Morski pes orjak je sicer največja vrsta morskega psa v Sredozemlju. Povprečno zraste med 9 in 12 metrov, literatura poroča tudi o 15 metrov dolgem in štiri tone težkem primerku. Prehranjuje se s planktonom in je človeku povsem nenevaren, saj nima zob, še navaja omenjeni časnik.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.