Slovenija
6 ogledov

Pred Bernardinom se je v mrežo ujel mladič morskega psa orjaka

Morski pes Shutterstock
V morju pred Bernardinom, približno 50 metrov od obale, je ribič v mrežo ujel nekaj več kot dva metra dolgega mladiča morskega psa orjaka. Gre za izjemno redkost v slovenskem morju.

Akvarist Valter Žiža pravi, da morski pes orjak, ki mu zaradi rilca pravijo tudi slon, sicer živi v Jadranu; prava redkost pa je, da se ujame v mrežo, kot se je to zgodilo v četrtek, sploh v slovenskem morju. Preden se je ujel v mrežo, ga je v naših vodah videlo nekaj ribičev.

To vrtso morskega psa so v našem morju sicer nazadnje ulovili oz. sploh opazili leta 2000 oz. 2001. Kot je poročal časnik Delo, se je mladič, star približno leto dni in težak 40 kilogramov, zapletel v stoječo mrežo in se pod vodo zadušil.

Prepeljali so ga v Prirodoslovni muzej Ljubljana, predvideno je, da ga bodo preparirali, nato pa naj bi bil kot del zbirke na ogled obiskovalcem.

Morski pes orjak je sicer največja vrsta morskega psa v Sredozemlju. Povprečno zraste med 9 in 12 metrov, literatura poroča tudi o 15 metrov dolgem in štiri tone težkem primerku. Prehranjuje se s planktonom in je človeku povsem nenevaren, saj nima zob, še navaja omenjeni časnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.