Vodilni na RTV-ju bodo morda odleteli bistveno prej kot pričakovano

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Državna volilna komisija bo odločala o skrajšanju roka za sprejem poročila o izidu referendumskega glasovanja.
Oglej si celoten članek

Državna volilna komisija (DVK) bo danes odločala o skrajšanju roka za sprejetja poročila o izidu referendumskega glasovanja o zakonih o vladi, o RTVS in o dolgotrajni oskrbi. Volivci so namreč na nedeljskem referendumskem glasovanju zakone večinsko podprli, zato čakanje na izračun zavrnitvenega kvoruma za sprejetje poročila ni več relevantno.

Člani DVK bodo tako razpravljali o predlogu sklepa, po katerem bi lahko sprejeli poročilo o izidu glasovanja brez čakanja na izračun zavrnitvenega kvoruma. To bi bilo po predlogu možno v primeru, da bi osmi dan po dnevu referendumskega glasovanja in upoštevanih glasovih po pošti iz Slovenije in tujine ugotovila, da je več volivcev glasovalo za kot proti in da število umrlih državljanov z volilno pravico od dneva sestave volilnih imenikov do zaključka glasovanja ne bi moglo bistveno vplivati na izid referenduma.

DVK namreč zdaj čaka 47 dni od dneva glasovanja do sprejema poročila o izidu glasovanja, saj čaka na podatke o številu tistih volivcev, ki so umrli od dneva sestave volilnih imenikov do zaključka glasovanja. Takšna praksa se je do sedaj po sklepu DVK iz leta 2015 uporabljala tudi v primerih, ko iz rezultatov referendumskega glasovanja izhaja, da se je večina volivcev, ki so veljavno glasovali, izrekla za, in ne proti.

Uradne rezultate referendumov naj bi sicer DVK v skladu s sedaj veljavnim rokovnikom zaradi ugotavljanja kvoruma sprejela šele 24. januarja, kar bi lahko povzročilo predvsem preglavice v primeru zakona o dolgotrajni oskrbi, ki naj bi v veljavo stopil s 1. januarjem 2023.

Če bo DVK danes potrdila omenjeni sklep, pa bi tako vsi trije zakoni lahko v veljavo stopili še pred iztekom letošnjega leta.

Politiki si niso enotni o tem, kdo je zmagovalec in kdo poraženec referendumov. Medtem ko koalicija izid vidi kot zmago, o zmagi govori tudi predsednik največje opozicijske stranke. Janša trdi, da je levica referendume izgubila.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 41

  • MS
    14:42 1. December 2022.

    .Aprilske državnozborske volitve- Janša puši ==> Logarjeva kandidatura za predsednika države- Janša puši, ==> Logar zaradi slabega volilnega izida odstopil …

  • 14:31 1. December 2022.

    Vodstvo RTV-ja bi morali preseliti v kočevska brezna, hehehe.

  • 13:09 1. December 2022.

    glede na to, da se iz zgodovine komunizma nekateri niso naučili nič, rabijo novo lekcijo ... kaj pa so počeli …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.