Slovenija
49906 ogledov

Res mu mora iti za nohte: Janša v pismu trdi, da je levica referendume izgubila

Janez Janša
1/5
Profimedia
"Za razliko od dnevov po referendumih, ki jih je tranzicijska levica v Sloveniji izgubila, in ko naslednji dan ta tema ni bila več na naslovnicah in v dnevnih vesteh, se rezultati interpretirajo in premlevajo popolnoma drugače," je v pismu, ki ga je objavil na Twitterju, zapisal Janša in hkrati podaja svojo interpretacijo rezultatov.

"Obstajata dva ključna vidika za oceno nedeljskega rezultata referendumov: Vsebinski in politični," poudarja in dodaja: "Vsebinsko gledano smo na trojnem referendumu pobudniki doživeli neuspeh, poraz pa je dejansko doživela Slovenija v celoti."

Razlogi za to so po njegovem potrjena novela zakona o vladi, ki omogoča bistveno širjenje birokracije, manjšo operativnost Izvršilne oblasti in povečanje stroškov administracije.

Zakon o prestavitvi veljavnosti zakona o dolgotrajni oskrbi upokojencem in drugim ranljivim skupinam jemlje pravice, ki so jih čakali desetletja, trdi. Po njegovem mnenju jim jemlje 63 milijonov evrov že v naslednjem letu: "Glede na napovedi gospodarska oziroma javno finančna slika tako slaba, da bodo začetek realizacije spet preložili, ker bo razpoložljivega denarja na splošno manj, del pa bo prerazporejen za nove študije, ilegalne migracije in para vojsko Levice na Metelkovi 6."

"Uveljavitev že na prvi pogled neustavnega zakona o RTV Slovenija obglavlja legitimno izvoljena programski svet in nadzorni odbor tega javnega zavoda sredi prvega dela mandata. Namesto predstavnikov poslušalcev in gledalcev bodo z nacionalko upravljali predstavniki prvorazrednih. Poraba prek 100 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja letno bo brez nadzora, ker novi zakon nadzornega odbora sploh ne predvideva," nadaljuje Janša.

Politični vidik ocene je po njegovem še bolj jasen. "SDS je bila edina pobudnica zbiranja podpisov in referendumske zahteve. V referendumski kampanji se je od vseh v DZ zastopanih političnih strank (poleg nekaj pogumnih posameznikov in SLS) le SDS sama borila proti koaliciji treh vladnih strank, formalno opozicijska NSi ni pomagala niti pri zbiranju podpisov. V referendumski kampanji ni sodelovala niti pri obrambi zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je eden od ključnih dosežkov skupne vladne koalicije 2020-2022. Občasno in z velikim medijskim odmevom je NSi v kampanji celo streljala v hrbet. Praviloma takrat, ko je vladna koalicija omenjala možnost zamenjav posameznih kadrov te stranke v državnih podjetjih."

vlada zabava matej tonin janez janša s kozarcem | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

H glasovom proti škodljivim zakonom po njegovi oceni ni pripomogla niti taktična kampanja kandidata SDS Anžeta Logarja za predsednika republike, ki je javno podprl zgolj en predlog.

Kljub temu je pri vseh treh zakonih ob bistveno nižji udeležbi na referendumih za pobudo SDS realno glasoval večji delež in v primeru novele zakona o vladi celo večje število volivk in volivcev kot aprila letos na volitvah v državni zbor.

Janez Janša | Avtor: Profimedia Janez Janša Profimedia

Pri tem Janša postreže z dvema podatkoma: Glasov za SDS na volitvah v državni zbor leta 2022 ob 70-odstotni volilni udeležbi je bilo 280.000, glasov za pobudo SDS proti noveli zakona o vladi ob 42-odstotni udeležbi pa je bilo 304.000.

Pri tem napoveduje politične posledice sprejetja zakonov, ki bodo po njegovem drugačne, kot so jih napovedovali na slavjih po razglasitvi rezultatov.

Potrditev novele zakona o vladi bo neizogibno prinesla nove stroške za davkoplačevalce, pravi in dodaja, da bo najkasneje v enem letu to očitno dejstvo: "Nova ministrstva bodo povečala že zdaj velik kaos v delovanju vlade in koalicije. Negativnim političnim učinkom se vladna koalicija lahko deloma izogne le tako, da nova ali obstoječa ministrstva oziroma njihove sedeže razporedi izven Ljubljane."

Zakon o prestavitvi veljavnosti zakona o dolgotrajni oskrbi so, je še zapisal Janša, v veliki meri podprli tudi tisti, ki to oskrbo potrebujejo oziroma jo danes iz lastnih žepov plačujejo za svoje bolne in ostarele sorodnike.

Janez Janša | Avtor: Profimedia Profimedia

"Misleč, da glasujejo za nekaj ravno obratnega. Nič ni bolj nevarnega za politično opcijo na oblasti kot res razjarjena velika interesna skupina, ko spozna, da jih je nekdo prevaral. Upokojenci ne protestirajo ali kolesarijo po ulicah, hodijo pa množično na volitve. Medijski monopol tranzicijske levice lahko delno prikrije prevaro, v celoti pa nikakor ne. Vsekakor ne brez žrtvovanja aktualnega novega obraza," je oster šef SDS.

Popoln nadzor nad RTV Slovenija pa po njegovem prinaša tudi popolno servilnost tega najpomembnejšega medija do vladajočih: "Le ena medijska obravnava je bolj nevarna za vsako vladajočo stranko od te, ki smo jo doživljali v naši vladi v obliki vsakodnevne medijske gonje. Popolna servilnost in nekritičnost medijev do vlade."

To je, analizira Janša, eden poglavitnih razlogov za zaton in propad LDS, Zares, PS, SMC, SAB in LMŠ: "Kajti ko birokrati vidijo, da je nekaj spornega brez resne javne oziroma medijske kritike dovoljeno Golobu in Loredanu, verjamejo, da je tak vzorec dovoljen vsem. Samopašnost v kratkem času nato doseže stopnjo, ki je ni mogoče prikriti niti s pomočjo 99 odstotkov medijskega monopola."

Komentarjev 56
  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 16:26 03.december 2022.

    Evo, kaksno demagogije se gre januzl. Svojim vernikom interpretira druzbeno-politicno dogajanje cisto po svoje in ljudje imajo povsem oprane betice. Ti res verjamejo, da se jim godi krivica, da obstaja neko "ozadje" in da kljub temu zmagujejo!? Dejansko gre za ...prikaži več sekto, kot "hepihepi". Zivino v januzlovi bolni realnosti. Pristanek bo zelo trd, nekega dne...

  • Pierre 15:06 01.december 2022.

    Ne vem g. Mušič, če je edini tako silno sposoben, zakaj pa je potem odletel kot knof od gat??? Ja ja krivica se mu godi....

  • Avatar Jurij Korošec
    jurij18 13:14 01.december 2022.

    Hahaaahahaa ... looserji jokajo kot Kalimero-čreda. Kdaj boste dojeli, normalni ljudje ne maramo lažnivih katoliških fašistov? Beri počasi in poskusi dojeti: NE MARAMO VAS! Pika. Brez debate.