Pred reformo bežijo v penzijo

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Strah. Rekordno upokojevanje in skok prošenj za izračun višine pokojnine.
Oglej si celoten članek

Letos je do zdaj upokojenih rekordno število starostnih upokojencev oziroma kar za tretjino (34,2 odstotka) več kot v istem obdobju lani. Vlog za izračun višine pokojnine pa je v prvih devetih mesecih letos za dobrih 22 odstotkov več, smo izvedeli na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz).

V uredništvo sta se oglasila bralca, ki opozarjata na gnečo na koprski enoti Zpiza. Prvi pravi: “Povedali so mi, da pogoje za upokojitev izpolnim prihodnji mesec, na izračun višine pokojnine bom moral čakati dobra dva meseca, izračunali pa mi jo bodo v Ljubljani. Zakaj ne v koprski enoti?” Drugi bralec pa razkriva: “Upokojil se bom v enem mesecu, takoj ob izpolnitvi pogojev, a samo odločbo o upokojitvi bom zaradi gneče dobil pozneje. Izračuna višine pokojnine si nisem dal niti izdelati.”

Vroči telefoni

Na Zpizu ocenjujejo, da so razmere hujše kot v rekordnem letu 2010, ko je bila pripravljena Svetlikova pokojninska reforma, ki je nato sicer padla na referendumu. Število vlog za informativni izračun višine pokojnine in za informativni izračun datuma upokojitve se je izjemno povečalo, čas za njihovo reševanje pa se je letos podaljšal za en mesec, in sicer na 71 dni. Zaradi velikih obremenitev izračune izdelajo, kjer so trenutno proste zmogljivosti zaposlenih in ne nujno na območnih enotah, kjer so vloge vložene. Telefoni pregorevajo tudi zaradi klicev tistih, ki bodo pogoje za upokojitev po zdajšnji zakonodaji izpolnili v prvih mesecih novega leta in bodo zanje, če bo tokrat Vizjakova reforma začela veljati 1. januarja, veljali novi pogoji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 08:35 14. Oktober 2013.

    treba je pokrasti še te konje ,ki so vlekli do meje penzije...

  • 13:34 5. Oktober 2012.

    Mirko, pa povej kaj delajo njihov nadrejeni in Vrhunec, šef UKC??zakaj pa to dopuščajo? pa zdravniki imajo še po 50 …

  • 13:19 5. Oktober 2012.

    Pa ne v realnem delu gospodarstva, tam je zaželjeno da delaš do smrti. Poznam pa dohtarje na UKC v Ljubljani, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.