Pred sodiščem bosta referendum zagovarjala Cerar in Leben

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Pred vrhovnim sodiščem bosta pričala tudi Miro Cerar in Jure Leben.
Oglej si celoten članek

Še pred morebitnimi pogajanji, na kakšen način bo Madžarska sodelovala pri drugem tiru, bo o veljavnosti referenduma, na katerem so državljani sicer potrdili zakonsko podlago, odločalo vrhovno sodišče. Na glavni obravnavi ob 10. uri bosta tako svoje mnenje pred sodnikom Erikom Kerševanom, kot vabljena, predstavila tudi državni sekretar in vodja projekta Jure Leben in predsednik vlade Miro Cerar.

Na vrhovno sodišče se je dan po tistem, ko je Državna volilna komisija (DVK) objavila končno poročilo o izidu glasovanja na referendumu o zakonu o drugem tiru, pritožil vodja gibanja Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič, ki je med drugim zatrjeval, da vlada za referendumsko kampanjo ne bi smela koristiti proračunskih sredstev.

Pri obravnavi Kovačičeve pritožbe so se vrhovni sodniki obrniti tudi na ustavno sodišče, ki je ugotovilo, da so deli referendumske zakonodaje neustavni. Med drugim je ustavno sodišče deloma pritrdilo Kovačičevim trditvam, da vlada za referendumsko kampanjo ne bi smela koristiti proračunskih sredstev.

Politika Na volitve se podajajo še Davkoplačevalci

Kakšni so scenariji?

Na podlagi argumentov prič in ostalih informacij bo vrhovno sodišče na podlagi navodil ustavnega sodišča moralo presoditi, ali je vlada kot organizatorka referendumske kampanje volivce stvarno, celovito in transparentno informirala. Če bo ugotovilo nepravilnosti, bo moralo presoditi še, ali so oziroma bi lahko vplivale na izid glasovanja na referendumu. V skrajnem primeru vrhovno sodišče lahko določi, da je treba na referendum znova oziroma zakon razveljavi.

Končne odločitve sicer še ne gre pričakovati po današanjem naroku.

Čeprav usoda zakona o drugem tiru še ni jasna, ministrstvo za infrastrukturo z nekaterimi postopki in pogajanji vseeno nadaljuje. Med drugim so želeli javnosti projekt predstaviti tudi s pomočjo makete projekta, a se je na koncu izkazalo, da bo direkcija za infrastrukturo v javnem naročilu zaradi banalne napake morala za maketo plačali 73 tisoč evrov več.

Maketa drugega tira Maketa drugega tira: Zaradi banalne napake plačali 73 tisoč evrov preveč

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.