Preden plačate, preverite, da vas ne udarijo s provizijo

Foto: Profimedia
V štirih letih možnost poslovanja s kartico storitev razširili na sedem novih poslovalnic.
Oglej si celoten članek

Še vedno se lahko zgodi, da vas pri plačilu s kartico v poslovalnici Pošte Slovenije doleti plačilo visoke provizije. Bralec je pred kratkim na pošti prevzemal paket, za katerega bi moral odkupnino plačati po povzetju. Ker ni imel s seboj gotovine, je želel znesek plačati s kartico, a ga je poštna uslužbenka opozorila, da bo v dotični poslovalnici v tem primeru moral plačati provizijo, katere višino določi njegova banka. 

Na približno dveh tretjinah pošt namreč še vedno velja, da se tako plačilo s kartico prek POS terminala smatra kot storitev dviga/izplačila gotovine prek POS terminala. Matične banke oziroma izdajatelji kartic Maestro, Mastercard, Diners, Visa in Karanta svojim strankam zaračunajo to storitev v skladu s svojim cenikom oziroma tarifami. Da bodo morali plačati provizijo, na Pošti Slovenije stranke opozarjajo z obvestili in nalepkami na poštnih okencih, pojasnjujejo.

Napovedujejo, da bodo plačevanje s kartico širili še na dodatne pošte in pismonoše. Kdaj naj bi se to zgodilo, ne pojasnjujejo. Tudi pred slabimi štirimi leti so nam dejali, da bodo plačevanje s kartico širili na dodatne poslovalnice. Projekt so začeli leta 2014, sredi leta 2018 je bilo takšno plačevanje omogočeno v 114 poslovalnicah. Kako je leta 2022? "Plačevanje omogočamo na okoli tretjini pošt, prav tako je prek pismonoš na ta način pokrita tretjina gospodinjstev v Sloveniji," pojasnjujejo. Trenutno je možnost plačila s karticami Maestro, Mastercard, Diners, Visa in Karanta omogočeno na 121 poštah in pri približno 500 pismonošah teh pošt. Na poštnih okencih stacionarnih pošt omogočajo tudi plačevanje blaga in storitev z VALÚ-jem. 

Foto: Žurnal24 Pošta Slovenija pogoj PCT

Število paketov bo še naraščalo

Na Pošti Slovenije pričakujejo, da se bo trend rasti paketnih pošiljk v letošnjem letu nadaljevala, a bo zmernejša. Odvisna bo tudi od epidemioloških razmer v državi. "V letošnjem letu bomo dali velik poudarek tudi investicijam v logistično opremo ter avtomatizacijo procesov, s ciljem hitrejšega izvajanja procesa usmerjanja pošiljk, višji ravni kakovosti rokov prenosa ipd., širili pa bomo tudi mrežo paketomatov," napovedujejo.

Trenutno je uporabnikom na voljo 24 paketomatov v 15 slovenskih mest, več kot 400 paketnikov ob poštnih poslovalnicah ter 200 paketnikov, ki so na voljo na dodatnih lokacijah po državi, 210 bencinskih servisov Petrol in 46 bencinskih servisov Mol, samopostrežne pošte 24/7 v Ljubljani, samopostrežnih enot na prostem 24/7 v Ljubljani in v Kopru. Naslovniki imajo na razpolago storitev Moja dostava – moja izbira, ki  omogoča, da dostavo, naslov in način dostave spremenijo tudi takrat, ko je paket že na poti k njim. 

Pošta Slovenije je po kakovosti prenosa pošiljk v evropskem vrhu. Podatki za mesec februar kažejo, da so v enem delovnem dnevu naslovnikom prenesli 97,4 odstotka paketnih pošiljk, v dveh delovnih dneh pa več kot 99 odstotkov paketnih pošiljk. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 20:37 6. April 2022.

    Že davno sem prenehal sodelovati s Pošto Slovenije. Niso vredni imena. Dostava pozna. Listke z obvestili mečejo na okoli, dvakrat …

  • 12:31 6. April 2022.

    In tukaj je tudi odgovor, kako je PS pridelala dobičke ob slabih plačah zaposlenih na terenu in nesposobnem, nekompetentnem vodstvu. …

  • 11:01 6. April 2022.

    To je po zakonu zelo sporno!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.