Slovenija
18865 ogledov

To obvezno preverite na pošti pred plačilom s kartico

Pošta Slovenije Saša Despot
Na dveh tretjinah pošt boste pri plačilu s kartico še vedno plačali astronomsko provizijo, ki jo določi banka.

Pošta je v zadnjih letih uvedla možnost običajnega plačila s kartico na 114 največjih poštah, medtem ko vas na približno dveh tretjinah pošt lahko še vedno doleti astronomska provizija. Na teh poštah namreč ni možno plačilo s kartico, ampak dvig gotovine na POS terminalu. Za stranko je postopek povsem enak, se pa v tem primeru zaračuna provizija, ki jo določi banka izdajateljica kartice.

Pred časom smo poročali o primeru, ko je stranka ob plačilu 42 evrov s kartico Mastercard plačala 17 evrov provizije, drugemu so ob plačilu manjšega zneska zaračunali dva evra provizije.

"Na 114 poštah in pri večini pismonoš teh pošt nudimo plačilo blaga in storitev ter odkupnih plačilnih nalogov s karticami. Gre za največje pošte in 476 pismonoš teh pošt, kar je približno tretjina stacionarnih pošt, prav tako je na ta način pokrita približno tretjina gospodinjstev v Sloveniji," so pojasnili na Pošti Slovenije.

Pošta je imale konec leta 2016 210 dostavnih pošt, 23 logističnih pošt, štiri pretovorne pošte, štiri prevzemne pošte, 114 izročilnih pošt, 146 pogodbenih pošt in 24 premičnih pošt, poleg tega pa še dva poštna logistična centra ter 18 pismonoških pošt in eno dostavno točko ter alternativna sprejemno-izročilna mesta, 114 na Petrolovih bencinskih servisih in 24 paketomatov.

"Plačilo velja za kartice MasterCard, Maestro, Visa, Diners in Karanta. Seznam pošt je objavljen na spletni strani Pošte Slovenije," so še dodali. Seznam lahko najdete tukaj. Provizijo v skladu s svojo tarifo oz. cenikom kupcu zaračuna matična banka.

"Tovrstni način plačevanja blaga in storitev ter odkupnih plačilnih nalogov bomo v prihodnje širili na dodatne pošte in pismonoše," še napovedujejo na Pošti Slovenije. Katere pošte in kdaj pa niso razkrili. Če niste prepričani, ali je možno plačilo s kartico ali le dvig gotovine na POS terminalu, preverite pri bančnih uslužbencih. Na poštah, kjer omogočajo le dvig na POS terminalu, je sicer na okencu obešeno obvestilo. 

Z aktivnostmi za uvedbo običajnega plačevanja s kartico so sicer začeli že februarja 2014, slabi dve leti kasneje je bilo mogoče s kartico plačati na petih poštah, zdaj je mogoče na 114-ih.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 15:22 29.junij 2018.

    Ni čudno da gredo v kurac.Jaz nič nimam stika z pošto od takrat ko so me hoteli napet z odkupom gsm aparatov .Ponudili so mi 7 eur.dobil sem jih 60 ker sem sam prodal. Položnice plačujem prek neta,če kaj naročim ...prikaži več mimovrste pa osebni dvig.

  • igor97 22:56 26.junij 2018.

    Provizije zaradi plačila za kartico sploh ne sme biti. Odredba EU. Kaj dela inšpekcija.

  • Sara_Macdonell 16:21 26.junij 2018.

    Google zdaj plačuje od 2500 do 5000 USD na teden za delo na spletu od doma.... Moj prijatelj mlajšega brata že več mesecev povprečno 18k in dela približno 24 ur na teden..... Zdaj bi morali poskusiti dobiti to delo in ...prikaži več začeti zaslužiti denar na spletu, tako da sledite navodilomm na tem spletnem dnevniku ..... ....... >>>>>>>>>>>> www.WebJob8.Com

Sorodne novice