Predlagali kandidata, ki nima volilne pravice

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Zaradi izgube volilne pravice kandidata, lista delno zavrnjena.
Oglej si celoten članek

Volilna komisija v volilni enoti Postojna je delno zavrnila kandidatno listo Stranke slovenskega naroda (SSN). Na listi je bilo sedem kandidatov, pri preverjanju v evidenci volilne pravice pa je volilna komisija ugotovila, da en od kandidatov volilne pravice nima, oziroma je volilno pravico izgubil. Za vodenje evidence volilne pravice so pristojne upravne enote in Ministrstvo za notranje zadeve.

Volilna komisija v Postojni je tako listo SSN delno zavrnila, kar pomeni, da kandidirati ne bo smel le kandidat, ki ne izpolnjuje pogojev.

Na volitvah ima pravico glasovati volivec, ko bo na dan glasovanja dopolnil 18 let starosti. Ne glede na to, pa nimajo pravice glasovati državljani, ki so dopolnil 18 let starosti, pa jim je bila zaradi duševne bolezni, zaostalosti ali prizadetosti popolnoma odvzeta poslovna sposobnost ali podaljšana roditeljska pravica staršev ali drugih oseb čez njihovo polnoletnost ter niso sposobni razumeti pomena, namena in učinkov glasovanja, zanje pa je sodišče posebej odločilo o odvzemu pravice voliti. Imajo pa pravico glasovati osebe, ki jim je bila pred 9. 8. 2006 zaradi duševne bolezni, zaostalosti ali prizadetosti, s pravnomočno sodno odločbo, popolnoma odvzeta poslovna sposobnost ali podaljšana roditeljska pravica staršev ali drugih oseb čez njihovo polnoletnost, če sodišče po 9. 8. 2006 ni posebej odločilo o odvzemu pravice voliti in biti voljen, je zapisano na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve.

Predsednik stranke SSN Marjan Žandar je zatrdil, da podrobnejših informacij nima in, da ne ve za katerega kandidata gre. Volilna komisija v Postojni jih je doslej obvestila, da eden od kandidatov na listi v Postojni ne izpolnjuje pogojev. 

Primc in Kangler sta se pritožila

Vrhovno sodišče je kot neutemeljeno zavrnilo pritožbo Združene desnica glede zavrnjene kandidatne liste v novomeški volilni enoti. Pritožba je zavrnjena, ker po navedbah sodišča ni utemeljena. Listi koalicije Združena desnica, ki jo sestavljata stranki Glas za otroke Aleša Primca in Nova ljudska stranka, ki jo vodi Franc Kangler, sta bili zaradi premalega števila žensk zavrnjeni v Novem mestu in v Kranju. Koalicija se je pritožila tudi na odločitev volilne komisje v Kranju, vendar sodišče glede te pritožbe še ni razsodilo. Na vsaki kandidatni listi mora biti vsak spol zastopan vsaj 35 odstotno.

Združena desnica Zavrnjena tudi lista Primca in Kanglerja v Kranju

V kranjski volilni enoti je imela Združena desnica sedem kandidatov, od tega dve ženski, v Postojni pa osem kandidatov, od tega dve ženski. V obeh primerih sta obe ženski kandidirali v dveh volilnih enotah, zato so pri Primcu prepričani, da so kvotam zadostili. Spolna kvota je sicer določena v zakonu o volitvah v DZ, kjer je zapisano, da na kandidatni listi noben spol ne sme biti zastopan z manj kakor 35 odstotki od skupnega dejanskega števila kandidatk in kandidatov na listi.

Aleš Primc in Metka Zevnik ne bosta mogla kandidirati

Vrhovno sodišče naj bi odločitev glede pritožbe na odločitev volilne komisije odgovorilo še danes. Ravno v Novem mestu in Kranju sta na kandidatnih listah ključna človeka stranke God, Aleš Primc in Metka Zevnik, ki kot vse kaže, na volitvah ne bosta mogla kandidirati. Prav tako ima koalicija Združena desnica, ki bo zdaj prisotna le v šestih od osmih volilnih okrajev, bistveno manj možnosti, da zbere štiri odstotke glasov, kar je pogoj za vstop v parlament. V Združeni desnici sicer napovedujejo, da se bodo, če bo vrhovno sodišče potrdilo volilnim komisijam, pritožili na ustavno sodišče. 

Zaradi premajhnega števila moških na kandidatni listi je volilna komisija v Celju zavrnila listo Združene levice in Sloge. Vrhovno sodišče je njihovo pritožbo zavrnilo in izpodbijano odločbo volilne komisije volilne enote potrdilo.

Zavrnitve na prejšnjih volitvah

Volilne komisije so kandidatne liste zavračale tudi v prejšnjih letih. Pred štirimi leti so v volilnih enotah Postojna, Ljubljana Center, Celje in Novo mesto zaradi pomanjkljivosti pri njihovem vlaganju zavrnili liste Liberalno-gospodarske stranke (LGS), v kranjski enoti pa poleg liste LGS tudi listo Piratske stranke Slovenije.

Pred volitvami leta 2011 je volilna komisija volilne enote Ljubljana Center zavrnila kandidatno listo Stranke za trajnostni razvoj Slovenije (TRS). Na listi je bilo premalo žensk, ker je ena od njihovih kandidatk za poslanko izpadla s kandidatne liste, ker so v stranki priložili napačno soglasje. V isti volilni enoti so takrat zavrnili tudi listo stranke Zeleni Slovenije, ker je imela na listi premajhno zastopanost moških.

Pred štirimi leti so bile načina določanja kandidatov zavrnjene kandidatne liste stranke Stara pravda - Stranka prava. Lista stranke Humana Slovenija je bila zavrnjena v dveh volilnih enotah, ker podpisi podpore niso bili veljavni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 09:41 9. Maj 2018.

    Discrimination.

  • 15:12 8. Maj 2018.

    Gospod Kangler, imela sem vas za opravilno sposobno odraslo osebo. Vam je sla po političnem brezdelju zmeglila um ali pa …

  • 14:21 8. Maj 2018.

    Pišete: "Na volitvah ima pravico glasovati volivec, ko bo na dan glasovanja dopolnil 18 let starosti." - Ker NA DAN …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.