Slovenija
9267 ogledov

Zavrnjena tudi lista Primca in Kanglerja v Kranju

Združena desnica Anže Petkovšek Nova politična stranka Združena desnica, ki jo sestavlja Primčeva stranka Glas za otroke in družine ter Kanglerjeva NLS.
Volilni komisiji zavrnili kandidatne liste Združene desnice v Novem mestu in v Kranju. Možnosti, da bi Združena desnica, ki bi bila pripravljena sodelovati v Janševi vladi, vstopila v parlament, vse manj.

Združena desnica strank Aleša Primca in Franca Kanglerja s svojo kandidatno listo nima težav le v Novem mestu, pač pa tudi v kranjski volilni enoti, kjer je prav tako na kandidatni listi pet moških in dve ženski, ki kandidirata v dveh volilnih okrajih. Volilna komisija v Kranju je kandidatno listo zavrnila, je sporočila tajnica volilne komisije v Kranju Renata Kozan. 

Vsaka ženska za dva

V kranjski volilni enoti je na listi Združene desnice pet kandidatov in dve kandidatki. "Lista ni dosegla zahtevane ženske kvote," je ugotovila kranjska volilna komisija. Kandidatki Marta Kogovšek in Metka Zevnik sta hoteli kandidirati v volilnih okrajih: 3, 11 in 6 in 9. Zaradi zavrnitve kandidatne liste Metka Zevnik, ki velja za drugega človeka Primčeve stranke God, ne bo mogla kandidirati za mesto v parlamentu. "Odločitev še ni dokončna, odvisno od vložitve pravnega sredstva," pojasnjujejo na komisiji. 

Vsaka ženska velja za dva

Kot je znano, je volilna komisija v volilni enoti Novo mesto zaradi premajhnega števila žensk že zavrnila kandidatno listo predvolilne koalicije Združena desnica. Zakon namreč določa, da na posamezni kandidatni listi noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 35 odstotki. V volilni enoti Novo mesto je bilo na listi Združene desnice osem kandidatov, med njimi dve ženski, ki kandidirata v dveh okrajih, kar pomeni, da so kandidatke prisotne v štirih okrajih, vendar ne gre za štiri različne kandidatke. "Zakon določa, da vsak kandidat lahko kandidira v dveh okrajih in se s tem približuje strankam, ki nimajo dovolj kandidatov," razlaga predsednik državne volilne komisije Dušan Vučko. "Ko pa presojamo o spolnih kvotah - vsak spol mora biti zastopan najmanj 35 odstotno, pa je potrebno upoštevati je treba delež dejanskih kandidatov na listi."

Odločilo bo vrhovno sodišče

Združena desnica strank Aleša Primca in Franca Kanglerja se je na ugotovitve novomeške volilne komisije odzvala s pritožbo na vrhovno sodišče. To mora odgovoriti v 48 urah, torej najkasneje do torka, lahko pa že danes. Če vrhovno sodišče kandidatne liste v Združene desnice v Novem mestu ne bo potrdilo, se predsednik stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc, ki kandidira v okraju Trebnje, ne bo mogel potegovati za poslanski sedež.

Pri Vebru preveč žensk. Volilna komisija volilne enote Celje je zavrnila kandidatno listo predvolilne koalicije Janka Vebra in Francija Žnidaršiča. Razlog je preveliko število žensk na kandidatni listi. Veber se na volitve podaja s svojo stranko Sloga, kandidatno listo pa je sestavljal skupaj s Koalicijo združena levica Francija Žnidaršiča.

Ali lahko napako še popravijo

Kot je včeraj pojasnil Kangler, jih volilna komisija v Novem mestu ni opozorila na nobene morebitne pomanjkljivosti in jih pozvala, naj jih odpravijo. "Doslej je veljalo, da volilna komisija stranko, ki je oddala kandidatno listo, pozove k odpravi nepravilnosti ali pomanjkljivosti, ko gre za formalnosti, kot je denimo napačen datum, manjkajoč podpis ... v tem primeru pa gre za evidentno kršenje zakona," pojasni Vučko, ki poudarja, da je za vse nejasnosti zdaj potrebno počakati na odločitev vrhovnega sodišča. 

Stajerska20.11.08...Maribor..Franc Kangler...zupan...Foto: Nino Verdnik | Avtor: Stajerska20.11.08...Maribor..Franc Kangler...zupan...Foto: Nino Verdnik Stajerska20.11.08...Maribor..Franc Kangler...zupan...Foto: Nino Verdnik

Še manj možnosti za vstop v parlament

Če bo vrhovno sodišče potrdilo zavrnitev kandidatne liste v Novem mestu, bo imela Združena desnica veliko manj možnosti za dosego volilnega praga pri štirih odstotkih glasov in preboj v parlament, saj jih v eni od osmih volilnih enot sploh ne bi bilo. Če bo zavrnjena tudi lista v Kranju, pa jih ne bo že v dveh od osmih volilnih enot.

Primc Odziv Slovenija Primc: Nič nismo naredili narobe

Komentarjev 12
  • popokatopetl 22:46 07.maj 2018.

    Meh, stranka, to je le Janšev satelit, izstreljen da bi oslabil NSi, on je bil vedno najbolj sposoben v razturavanju konkurence na desni, partnerji v njegovi koaliciji so jo najslabše odnesli.

  • dragec 21:45 07.maj 2018.

    Granny sex

  • lovro 18:11 07.maj 2018.

    kvote so idiotizem!!! važna je le sposobnost kandidata, pa ni važno ali so beli - črni, ženske - moški ali pa bilokaj drugega!!