"Predpisano ni obvezno!"

Foto: Dejan Mijović injekcija cepljenje
Cepljenje proti HPV. IVZ zavrača očitke glede zavajanja o obveznosti cepljenja.
Oglej si celoten članek

"Pri cepljenju proti humanim papiloma virusom (HPV) je potrebno pisno soglasje staršev. Če izjava o privolitvi ni podpisana, deklica ne bo cepljena," na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) odgovarjajo staršem, ki so nas obvestili o domnevnem zavajanju IVZ glede obveznosti cepljenja proti HPV. V knjižici Cepljenje otrok, ki jo starši dobijo pri pediatru, je med rednim programom cepljenj navedeno tudi cepljenje proti HPV, ki je sicer prostovoljno. Na IVZ zavračajo očitek, da starše s tem zavajajo, saj kot poudarjajo, v knjižici ni zapisano, da gre za obvezno cepljenje, temveč za redni program cepljenja, kar pomeni, da ga financira država.

Predpisano ni obvezno

"Veliko staršev je poročalo, da so letos pri pediatru prejeli obvestilo, na katerem piše, katera cepiva so po zakonu predpisana. Na listku je tudi cepivo proti HPV. IVZ ni zapisal, da je cepljenje 'obvezno', vendar vsi starši razumejo, da beseda 'predpisano' pomeni nekaj obveznega," je v imenu staršev zapisala Simona Volčič. "Glede cepljenja proti HPV smo pripravili tudi informativni dokument, v katerega smo zapisali, da je cepljenje predpisano. Če cepljenje ni predpisano, se ne more izvajati na stroške zavoda za zdravstveno zavarovanje," odgovarjajo z IVZ.

Preplah v Franciji


Šestošolke, ki se odločijo za cepljenje proti HPV, pri nas cepijo s štirivalentnim cepivom farmacevtske družbe Merck. Gre za cepivo, zaradi katerega naj bi se pri najmanj štirih francoskih najstnicah razvile resne avtoimunske bolezni. "Na IVZ smo seznanjeni s primerom v Franciji in smo za mnenje o tem že povprašali Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC)," pravijo. "Za zdaj ni podatkov, ki bi kazali na povezave med tem cepivom in katerokoli avtoimunsko boleznijo," dodajajo. V Franciji je eno od deklet proti distributerju zdravila, družbi Sanofi, in francoski agenciji za varnost zdravil že vložilo tožbo, še tri dekleta so to napovedala.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 11:33 5. December 2013.

    A vi opazite to neskladje z resnico? V debelem tisku objavljate "vse" posledice po cepljenju, ki so jih zaznali na …

  • 08:35 5. December 2013.

    Leninov prispevek k demokratičnemu centralizmu<br />Kriza, v kateri živimo uradno že pet let, pravkar pa vstopamo v šesto leto (razglasili …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.