Slovenija
77 ogledov

"Predpisano ni obvezno!"

injekcija cepljenje Dejan Mijović
Cepljenje proti HPV. IVZ zavrača očitke glede zavajanja o obveznosti cepljenja.

"Pri cepljenju proti humanim papiloma virusom (HPV) je potrebno pisno soglasje staršev. Če izjava o privolitvi ni podpisana, deklica ne bo cepljena," na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) odgovarjajo staršem, ki so nas obvestili o domnevnem zavajanju IVZ glede obveznosti cepljenja proti HPV. V knjižici Cepljenje otrok, ki jo starši dobijo pri pediatru, je med rednim programom cepljenj navedeno tudi cepljenje proti HPV, ki je sicer prostovoljno. Na IVZ zavračajo očitek, da starše s tem zavajajo, saj kot poudarjajo, v knjižici ni zapisano, da gre za obvezno cepljenje, temveč za redni program cepljenja, kar pomeni, da ga financira država.

Predpisano ni obvezno

"Veliko staršev je poročalo, da so letos pri pediatru prejeli obvestilo, na katerem piše, katera cepiva so po zakonu predpisana. Na listku je tudi cepivo proti HPV. IVZ ni zapisal, da je cepljenje 'obvezno', vendar vsi starši razumejo, da beseda 'predpisano' pomeni nekaj obveznega," je v imenu staršev zapisala Simona Volčič. "Glede cepljenja proti HPV smo pripravili tudi informativni dokument, v katerega smo zapisali, da je cepljenje predpisano. Če cepljenje ni predpisano, se ne more izvajati na stroške zavoda za zdravstveno zavarovanje," odgovarjajo z IVZ.

Preplah v Franciji


Šestošolke, ki se odločijo za cepljenje proti HPV, pri nas cepijo s štirivalentnim cepivom farmacevtske družbe Merck. Gre za cepivo, zaradi katerega naj bi se pri najmanj štirih francoskih najstnicah razvile resne avtoimunske bolezni. "Na IVZ smo seznanjeni s primerom v Franciji in smo za mnenje o tem že povprašali Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC)," pravijo. "Za zdaj ni podatkov, ki bi kazali na povezave med tem cepivom in katerokoli avtoimunsko boleznijo," dodajajo. V Franciji je eno od deklet proti distributerju zdravila, družbi Sanofi, in francoski agenciji za varnost zdravil že vložilo tožbo, še tri dekleta so to napovedala.

Komentarjev 2
  • Vrtnica6 11:33 05.december 2013.

    A vi opazite to neskladje z resnico? V debelem tisku objavljate "vse" posledice po cepljenju, ki so jih zaznali na IVZ, tukaj pa je oddaja, v kateri nastopa mama najstnice, ki je po tem cepljenju dobila hude posledice, ki jih ...prikaži več ni v evidenci IVZ. Se vam to ne zdi vsaj malo čudno? Sploh glede na to, da je mama po tem, ko so zdravniki to zavrnili, sama poslala obrazec, na katerem je opisala posledice. To si morate ogledati. http://www.24ur.com/18-letnica-trdi-da-je-zaradi-cepljenja-proti-virusu-hpv-koncala-na-vozicku.htmlMnogi raziskovalci, ki pa žal niso zaposleni na IVZ, povezavo med cepivom in avtoimunimi boleznimi poznajo.http://biologija.com.hr/modules/tinycontent/index.php?id=60

  • ennanova 08:35 05.december 2013.

    Leninov prispevek k demokratičnemu centralizmuKriza, v kateri živimo uradno že pet let, pravkar pa vstopamo v šesto leto (razglasili so jo decembra 2008, začela pa se je bistveno prej), ni nikakršna kriza demokracije, vrednot, morale, zaupanja in vsega drugega, ...prikaži več ni nastala zaradi podkupljivosti politikov, ki bi jih bilo treba zaradi tega zamenjati, zapreti ali poslati v Sibirijo v delovna taborišča, temveč je šok terapija in katarza obenem, zato je nelagodje v občestvih oziroma v kulturi, …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1328-leninov-prispevek-k-demokraticnemu-centralizmu