Predsednik vlade je odstopil, kaj zdaj?

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Predsednik vlade Miro Cerar je napovedal odstop, kaj sledi?
Oglej si celoten članek

O svojem odstopu mora predsednik vlade najprej obvestiti ministre in predsednika državnega zbora.

Predsednik državnega zbora uvrsti odstop predsednika vlade na dnevni red seje državnega zbora najpozneje v enem tednu od prejema obvestila o odstopu. Svoj odstop lahko predsednik vlade poslancem obrazloži. O odstopu državni zbor ne glasuje, ampak le ugotovi, da je predsedniku vlade prenehala funkcija. Z odstopom predsednika vlade preneha mandat celotni vladi, a mora vlada - kot je poudaril tudi Miro Cerar - opravljati vse tekoče posle do izvolitve novega predsednika vlade oziroma ministrov.

Pred volitvami, ki bi bile sicer na sporedu najverjetneje 10. junija, bi lahko poskušali izvoliti novega predsednika vlade. Predsednik republike se bo tako v prihodnjih dneh posvetoval s strankami, ali imajo kandidata za novega mandatarja. Če novega kandidata za mandatarja ni, to formalno ugotovi tudi državni zbor, nato pa začne teči nov 14-dnevni rok, v katerem bi lahko mandatarja predlagala poslanska skupina ali najmanj 10 poslancev. Če še ta ni uspešen, pa sledi še tretji, 48-urni rok, v katerem lahko poslanci odločijo še o tem, ali bodo šli v tretji krog volitev mandatarja.

Glede na bližino rednih volitev, pa ne gre pričakovati novega mandatarja.

Če bo državni zbor razpuščen, se v skladu z ustavo izvoli nov najkasneje dva meseca po razpustu prejšnjega. Redne volitve pa se opravijo najprej dva meseca in najkasneje petnajst dni pred potekom štirih let od prve seje prejšnjega državnega zbora, kar se je v tem sklicu zgodilo 1. avgusta 2014.

Glede na časovnico bo o rednih oziroma izrednih volitvah odločal predsednik republike Borut Pahor po posvetovanju strankami. Cerar ga bo uradno s odstopom seznanil v četrtek.

Mandatna doba prejšnjega državnega zbora se sicer konča s prvo sejo novega državnega zbora, ki jo skliče predsednik republike najkasneje 20 dni po njegovi izvolitvi.

Nepričakovano! Šok: Cerar odstopil, Slovenija v politični krizi

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 11:20 15. Marec 2018.

    Polje je namenjeno za člane SSDSS

  • 10:51 15. Marec 2018.

    Vsi imbecili tu spodaj , poglejte rast v procentih na vseh področjih in si dobro zapomnite , da nikoli več …

  • 10:38 15. Marec 2018.

    Predsednik vlade je odstopil, kaj zdaj? Razporediti vse te ministre in prisklednike na dobro plačana vodilna mesta v gospodarstvu in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.