Slovenija
15565 ogledov

Šok: Cerar odstopil, Slovenija v politični krizi

Miro Cerar
1/4
Saša Despot izjava Mira Cerarja za medije v zvezi s pismom Evropski komisiji
"Danes se je prelila kaplja čez rob. V takih pogojih ne želim sodelovati."

"Danes se je prelila kaplja čez rob. Projekt drugi tir je doživel udarec in v takih pogojih ne želim sodelovati," je bil oster premier Miro Cerar, ko je stopil na govorniški oder. 

"Tri leta in pol je od takrat, ko je bila država na robu prepada, ko se je grozilo s prihodom trojke, ko smo bili v primežu gospodarske krize. Takrat smo varčevali predvsem na račun investicij in reform. Danes imamo tretjo najvišjo gospodarsko rast v EU, prvič po 2008 imamo uravnotežen proračun, posledično se bo letos javni dolg znižal z 80 na 70 odstotkov. V državo smo pripeljali tuje investitorje," je najprej naštel nekaj uspehov Slovenije v času njegovega vodenja vlade. 
 
Nato je načel projekt drugi tir: "Z mrtve točke smo po 25 letih premaknili investicijo v drugi tir. To so konkretni rezultati stranke SMC. V javnosti pa se ustvarja, da je v državi vse narobe. Vse to ne drži. Različne skupine vidijo le sebe, svoje partikularne interese in svoj prav. Vsak zahteva samo zase, žal tudi moji partnerji v koaliciji." 

Miro Cerar | Avtor: Saša Despot Miro Cerar Saša Despot
"Prepričan sem, da to, kar se je zgodilo danes, ni dobro za Slovenijo," je bil odločen Cerar. "Večina vas je na referendumu podprla drugi tir, zdaj je zaradi interesov ozke skupine ljudi, projekt pod vprašajem."

"Obljuba dela dolg in SMC je uresničila večino obljub. Žal vsega nismo mogli, ker smo morali sklepati kompromise s koalicijskimi partnerji, sindikati,..." je okrcal stranki SD in DeSUS in dodal: "Ugotavljam, da tudi v prihodnjih tednih ne bo nič drugače. Še več, nekateri predlogi postajajo vse bolj škodljivi. Stare sile ne dovolijo, da bi se stvari premaknile."

"Spoštovane državljanke in državljani, država je danes v bistveno boljšem stanju kot leta 2014. Oblast vračam v vaše roke. Državnemu zboru podajam odstopno izjavo,"  je bil še oster Cerar, ki je še povedal, da se je tako odločil, ker je tako prav: "Gre za odgovornost, ki jo sprejemam, in odločitev, ki bi jo moral v taki situaciji sprejeti vsak zaupanja vreden politik. Na volitvah boste vi sodili, kaj je prav in kaj narobe in kdo si zasluži podporo."

Na vprašanje o tem, ali misli, da je bila odločitev vrhovnega sodišča odgovorna, ni želel neposredno odgovoriti, je pa dejal: "Bil sem zelo presenečen, ko sem bil povabljen na pričanje na vrhovno sodišče in manj kot tri ure po mojem pričanju je sodišče že razglasilo odločitev. Toda sodbo je treba spoštovati. "

Miro Cerar | Avtor: Saša Despot izjava Mira Cerarja za medije v zvezi s pismom Evropski komisiji Saša Despot

"Ne smemo popustiti starim silam, ki se sprenevedajo, ki govorijo eno, delajo pa drugo. Leporečijo, na drugi strani preprečujejo reforme. Predvsem s strani koalicijskih strank bi pričakoval več sodelovanja. Najbolj je nagajanje dokazljivo pri zdravstveni reformi, toda kljub nagajanju in sprenevedanju smo nekatere zakone sprejeli," je še dejal Cerar. 

"Predsednika države sem obvestil o svoji odločitvi, še preden sem prišel pred javnost. Koalicijska partnerja se že dolgo trudita, da bi spodkopala nekatere odločitve SMC. Ne gre za nič šokantnega. Ali bodo volitve redne ali izredne, bo odločil predsednik republike, ki ga bom jutri podrobneje seznanil s svojim odstopom. Vlada bo še naprej opravljala posle in ne bo ogrožala razvoja, za kar si prizadevajo koalicijske stranke," je sklenil Cerar, ki je okrcal tudi sindikate, češ da so se v vladi močno trudili, da bi sklenili sporazum. "Požiral sem žalitve in neresnice predstavnikov sindikatov, zdaj bodo čakali na naslednjo priložnost," je zaključil novinarsko konferenco.

Komentarjev 29
  • Avatar čavez
    čavez 10:53 15.marec 2018.

    In po Cerarju prihaja nova oblast spet krast.

  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 10:52 15.marec 2018.

    budala lopovska je odstopila ampak kradl bojo še naprej, za kozlat

  • jozicamurn 10:29 15.marec 2018.

    Končno, najslabša vlada do sedaj, pa smo mislili da po DeSus argentinskemu bedaku in SD ne more biti še huje, očitno je lahko, to je SMC. Koga sploh voliti in kdo bo povzdignil Slovenijo in naredil kaj za ljudi? Sniffer ...prikaži več Pahor sigurno ne bo, on je pomoje skupaj z Albanci, isto kot njegov kolega kot je @dragec napisal zgoraj Jianis JanXHa, kaj nam ostane, da ne govorim o liberalnih multikulti lgbt-sprijencih in raznih pro-EU liberalnih retardiranih strankah, ki dopuščajo invazijo na naš teritorij.