Preganjali so ju zaradi nevestnega dela

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Tožilka jima je očitala, da sta zavestno prikrila nekatere sledove na prizorišču, kjer so psi raztrgali Saša Baričeviča.
Oglej si celoten članek

Ljubljansko okrajno sodišče je policista Dušana Mikolčeviča in Aleša Conradija oprostilo januarja lani, ko je sklenilo, da dokazov za nevestno delo ni. Tožilka se je na sodbo pritožila. Tožilstvo je prepričano, da je kriminalist Mikolčevič med ogledom kraja dogodka na Oražnovi ulici v Ljubljani, kjer so podivjani bulmastifi raztrgali svojega lastnika Saša Baričeviča, zavestno prikril nekatere sledove. S kolegom Conradijem, ki je bil tistega dne dežuren na operativno-komunikacijskem centru, pa naj bi se strinjala, da o sumih mučenja živali in zoofilije ne bosta poročala naprej, zato ne dežurna tožilka ne preiskovalni sodnik nista prišla na ogled.

Višjemu sodišču je zato predlagala, da obdolžena spozna za kriva in jima izreče pogojne kazni oziroma sodbo razveljavi in vrne v novo sojenje. A je višje sodišče razsodilo, da je oprostilna sodba povsem upravičena, le da je siceršnjo pravilno odločitev okrajno sodišče utemeljilo z napačnimi razlogi. Obdolžena je namreč treba oprostiti, ker dejanji, ki jima ju očita tožilstvi, po zakonu nista kaznivi, poroča Delo.

Sodišče: policista sta nedolžna

Kot so opozorili višji sodniki, dežurni preiskovalni sodnik in tožilka ne nastopata v svojstvu fizičnih oseb, katerih pomembno pravico nepremoženjske narave bi bilo mogoče prekršiti ali onemogočiti. Za njun položaj je bistveno, da ravnata v okviru svoje poklicne vloge oziroma sta nosilca določenih procesnih funkcij v (pred)kazenskem postopku.

Zato o prekršenih pravicah preiskovalnega sodnika in tožilke, kakršen je očitek obtožnega predloga, v tej kazenski zadevi po mnenju višjega sodišča ni mogoče govoriti. Prav tako je povsem nekonkretiziran očitek policistoma, da je bila Baričevičevim svojcem prekršena ustavna pravica do enakega varstva pravic, ker da preiskava suma navzočnosti tretje osebe v Baričevičevem stanovanju ni bila opravljena, zaradi česar naj bi Mikolčevič tudi ogrožal splošno varnost.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 10:15 26. Avgust 2014.

    Slučajno :)

  • 09:55 26. Avgust 2014.

    Ni kaznivo, če tožilec slučajno napačno pravno opredeli dejanje in slučajno tudi ne vnese vseh elementov dejanskih okoliščin... <br /><br …

  • 09:35 26. Avgust 2014.

    toliko o sodiščih...nekrive se obtoži, krive se spusti!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.