Slovenija > Črna kronika
13 ogledov

Preganjali so ju zaradi nevestnega dela

(Foto: Saša Despot) Saša Despot
Tožilka jima je očitala, da sta zavestno prikrila nekatere sledove na prizorišču, kjer so psi raztrgali Saša Baričeviča.

Ljubljansko okrajno sodišče je policista Dušana Mikolčeviča in Aleša Conradija oprostilo januarja lani, ko je sklenilo, da dokazov za nevestno delo ni. Tožilka se je na sodbo pritožila. Tožilstvo je prepričano, da je kriminalist Mikolčevič med ogledom kraja dogodka na Oražnovi ulici v Ljubljani, kjer so podivjani bulmastifi raztrgali svojega lastnika Saša Baričeviča, zavestno prikril nekatere sledove. S kolegom Conradijem, ki je bil tistega dne dežuren na operativno-komunikacijskem centru, pa naj bi se strinjala, da o sumih mučenja živali in zoofilije ne bosta poročala naprej, zato ne dežurna tožilka ne preiskovalni sodnik nista prišla na ogled.

Višjemu sodišču je zato predlagala, da obdolžena spozna za kriva in jima izreče pogojne kazni oziroma sodbo razveljavi in vrne v novo sojenje. A je višje sodišče razsodilo, da je oprostilna sodba povsem upravičena, le da je siceršnjo pravilno odločitev okrajno sodišče utemeljilo z napačnimi razlogi. Obdolžena je namreč treba oprostiti, ker dejanji, ki jima ju očita tožilstvi, po zakonu nista kaznivi, poroča Delo.

Sodišče: policista sta nedolžna

Kot so opozorili višji sodniki, dežurni preiskovalni sodnik in tožilka ne nastopata v svojstvu fizičnih oseb, katerih pomembno pravico nepremoženjske narave bi bilo mogoče prekršiti ali onemogočiti. Za njun položaj je bistveno, da ravnata v okviru svoje poklicne vloge oziroma sta nosilca določenih procesnih funkcij v (pred)kazenskem postopku.

Zato o prekršenih pravicah preiskovalnega sodnika in tožilke, kakršen je očitek obtožnega predloga, v tej kazenski zadevi po mnenju višjega sodišča ni mogoče govoriti. Prav tako je povsem nekonkretiziran očitek policistoma, da je bila Baričevičevim svojcem prekršena ustavna pravica do enakega varstva pravic, ker da preiskava suma navzočnosti tretje osebe v Baričevičevem stanovanju ni bila opravljena, zaradi česar naj bi Mikolčevič tudi ogrožal splošno varnost.

Komentarjev 4
  • Matthew9987 10:15 26.avgust 2014.

    Slučajno :)

  • Johnny13a 09:55 26.avgust 2014.

    Ni kaznivo, če tožilec slučajno napačno pravno opredeli dejanje in slučajno tudi ne vnese vseh elementov dejanskih okoliščin... Seveda posledično tudi ni za objavit cele sodbe, če je slučajno kje namignjeno, da bi v primeru drugačnega ravnanja tožilstva ...prikaži veča bil lahko rezultat drugačen... ampak to je že druga zgodva :P

  • punca05 09:35 26.avgust 2014.

    toliko o sodiščih...nekrive se obtoži, krive se spusti!