Preiskovalci so pripravili prvo poročilo

Foto: ZGRS Sežana
Foto: ZGRS Sežana
Razčiščevanje okoliščin tragedije, v kateri so umrle tri osebe, se bo nadaljevalo še nekaj mesecev. Zaenkrat so ugotovili, da je imel pilot vsa potrebna dovoljenja, letalski klub pa ne.
Oglej si celoten članek

Preiskovalci službe za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov na ministrstvu za infrastrukturo in prostor so pripravili prvo, uvodno in delno poročilo o letalski nesreče, v kateri je v nedeljo strmoglavilo letalo francoske izdelave robin DR 400. Preiskovalci v poročilu navajajo, da je imel pilot vsaj potrebna dovoljenja in zadostna znanja za upravljanje letala. Ugotovili pa so, da Klub kraški letalski center Divača ni imetnik dovoljenja za izvajanje komercialnih panoramskih poletov.

Nesreče sicer niso preživeli trije potniki, četrto osebo pa so hudo poškodovano odpeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Letalo je zagorelo ob trku s tlemi, ugotavljajo preiskovalci. Vremenske razmere pa so bile v času nesreče povsem primerne za letenje.

"Uvodno poročilo o preiskavi letalske nesreče vsebuje le najbolj osnovne podatke o dogodku. Glede na obseg preiskave bodo celotni podatki podani v končnem poročilu, kot je to običajno v letalskem organu za preiskave v zvezi z varnostjo v civilnem letalstvu. V začetni fazi preiskave so pridobljeni podatki, s katerimi bodo ugotovljena dejstva ter podane okoliščine, v katerih se je nesreča zgodila," poudarja glavni preiskovalec Toni Stojčevski. Ob tem pa služba za preiskovanje letalskih nesreč izpostavlja, da je edini cilj preiskav preprečevanje nesreč in incidentov v prihodnosti in ne ugotavljanje krivde ali odgovornosti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.