Slovenija > Črna kronika
27 ogledov

Preiskovalci so pripravili prvo poročilo

Letalska nesreča v Divači ZGRS Sežana
Razčiščevanje okoliščin tragedije, v kateri so umrle tri osebe, se bo nadaljevalo še nekaj mesecev. Zaenkrat so ugotovili, da je imel pilot vsa potrebna dovoljenja, letalski klub pa ne.

Preiskovalci službe za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov na ministrstvu za infrastrukturo in prostor so pripravili prvo, uvodno in delno poročilo o letalski nesreče, v kateri je v nedeljo strmoglavilo letalo francoske izdelave robin DR 400. Preiskovalci v poročilu navajajo, da je imel pilot vsaj potrebna dovoljenja in zadostna znanja za upravljanje letala. Ugotovili pa so, da Klub kraški letalski center Divača ni imetnik dovoljenja za izvajanje komercialnih panoramskih poletov.

Nesreče sicer niso preživeli trije potniki, četrto osebo pa so hudo poškodovano odpeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Letalo je zagorelo ob trku s tlemi, ugotavljajo preiskovalci. Vremenske razmere pa so bile v času nesreče povsem primerne za letenje.

"Uvodno poročilo o preiskavi letalske nesreče vsebuje le najbolj osnovne podatke o dogodku. Glede na obseg preiskave bodo celotni podatki podani v končnem poročilu, kot je to običajno v letalskem organu za preiskave v zvezi z varnostjo v civilnem letalstvu. V začetni fazi preiskave so pridobljeni podatki, s katerimi bodo ugotovljena dejstva ter podane okoliščine, v katerih se je nesreča zgodila," poudarja glavni preiskovalec Toni Stojčevski. Ob tem pa služba za preiskovanje letalskih nesreč izpostavlja, da je edini cilj preiskav preprečevanje nesreč in incidentov v prihodnosti in ne ugotavljanje krivde ali odgovornosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.