Prejšnjič med izjemami, tokrat izviseli

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Med izjemami, za katere ne velja prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, manjkajo nekatere, ki smo jih bili vajeni.
Oglej si celoten članek

Z današnjim dnem so vrata spet zaprle nekatere trgovine, ki so bile po daljšem času nekaj več kot teden dni odprte. Potrošniki tako vsaj do 4. januarja fizično ne bodo mogli kupiti oblačil in obutve, tehničnih izdelkov, zaprte so papirnice, knjigarne, fotokopirnice, specializirane prodajalne z otroškim programom itd.

Med izjemami, ki so bile v veljavi pred delno sprostitvijo ukrepov, je bilo nekaj dejavnosti, ki zdaj ostajajo zaprte. Tako morajo ostati zaprte tržnice ter trafike in kioski za prodajo časopisov in revij. Odločitev je presenetljiva, saj trafike niso bile žarišče okužb. V pismu gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku sta direktor podjetja Tobačna 3dva Milan Rus in generalna direktorica Pia Barborič Jurjaševič spomnila, da je prodaja iz kioska eden najbolj varnih načinov prodaje, pismo povzema Delo.

Do 4. januarja prav tako ne bodo delovale servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice, delavnice za popravilo kole). V omenjenem obdobju ni dovoljeno izvajanje gradbenih del.

Foto: Anže Petkovšek Koronavirus - lekarna

Do 4. januarja bodo tako lahko odprte prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji. Vendar pa v teh trgovinah ne bodo smeli prodajati oblačil in obutve.

Poleg omenjenih bodo delovale lekarne, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, finančne storitve, pošta, dostavne službe, dimnikarske storitve (pod točno določenimi pogoji).

Na seznam izjem so dodali individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve. Dovoljeno je izvajanje tudi drugih nujnih storitev za zagotavljanje varnosti in zdravja.

Dovoljen je osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač, na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, med 6. in 21. uro. Ob tem pa je treba poudariti, da konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno.

Slovenija Zmeda na smučiščih, vlada jih je čez noč zaprla, poteka krizni sestanek

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.