Premalo duhovnikov za blagoslov vseh jedi

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Med velikonočnimi prazniki bodo imeli številni slovenski duhovniki dela čez glavo, morda celo več, kot ga bodo zmogli.
Oglej si celoten članek

Zaradi upadanja novomašnikov so namreč morali prevzeti več župnij in s tem cerkva, kar pomeni toliko več svetih maš in danes blagoslovov velikonočnih jedi.

Lani so bili posvečeni samo štirje novi duhovniki, trije iz ljubljanske nadškofije in eden in novomeške škofije, predlani pa sedem. V času samostojne Slovenije je bilo največ novomašnikov v letih 1997 (31) in 1999 (27). Upada tudi število duhovnikov, leta 2010 jih je bilo 1067, predlani 997, v povprečju so vse starejši.

Manjše župnije tudi ukinjene

Generalni tajnik Slovenske škofovske konference v odhajanju dr. Tadej Strehovec nam je sporočil, da so "razlogi za upad števila novih duhovnikov posledica nižje rodnosti, sekularizacije družbe ter razvrednotenje duhovniškega in redovniškega poklica v javnosti. Vse to otežuje mladim, da v svojih družinah in osebnem življenju uresničijo tovrstni poklic."

Veliko duhovnikov je po njegovih besedah zaradi souprave večjih župnij obremenjenih in si zato medsebojno pomagajo: "Številne manjše župnije so pridružene večjim ali ukinjene, večino dela, ki ni strogo vezano na duhovnika, pa je zaupano sodelavcem laikom, denimo poučevanje verouka, organizacija dogodkov, obnova sakralnih spomenikov, administrativno delo."

V dveh župnijah skrbi za 20 cerkva

Foto: Osebni arhiv Luka Zidanšek Kako je to v praksi, nam je pojasnil Luka Zidanšek, župnik v Semiču in Črmošnjicah, ki v dveh župnijah skrbi za kar 20 cerkva: "Trinajst let sem bil na župniji brez kaplana ali duhovnega pomočnika. Marsikaj je bilo potrebno prilagoditi, zmanjšati obseg bogoslužij in podobno. Morda je bilo faranom še najtežje sprejeti zmanjšanje števila blagoslovov jedil na veliko soboto. Ob tem je seveda potrebno veliko pogovorov, razlaganja, vrednotenja različnih obredov, običajev... Mogoče pa je to hkrati spodbuda za vse, da bi več molili za nove duhovne poklice in da tistih, ki jih Bog kliče na to pot, ne bi omejevali, jim branili, ampak jih spodbujali. Naloga nas vseh je, da bi ustvarjali rodovitno zemljo za kalitev in rast novih duhovnih poklicev. Hvala Bogu sta tudi iz naših dveh župnij v zadnjih letih izšla dva duhovnika."

V zadnjih dveh letih je Zidanšku malo lažje, ker ima duhovnega pomočnika in skupaj lažje uskladita vse obveznosti: "V teh prazničnih dneh pa želim vsem obilo božjega blagoslova in velikonočnega veselja ter lepo praznovanje," je dejal. 

Golob ima tri župnije: To mi je res težko ...

Priljubljeni župnik Martin Golob deluje v kar treh župnijah: "Z združevanji se gotovo poveča skrb. Ko sem prišel v Grosuplje, sem najprej imel v soupravi župnijo Lipoglav, lani pa sem prevzel še župnijo Polica. Nenazadnje skušam slišati tudi ljudi, ki so izgubili duhovnika. Župljanom je običajno težko. Ni jim vseeno, če se jim župnija kar ukine. Sam rad hodim v te župnije. Seveda se moram v čem tudi prilagoditi, predvsem imeti urejen urnik. In tudi red v pisarni, saj je potrebno vse tri župnije voditi ločeno."

Foto: Saša Despot Martin Golob Ob tem ima po svojih besedah srečo, da mu pomagata kaplan Rok in duhovni pomočnik Marko. "Marko je bolj odgovoren za Polico. Vsak mesec krožimo, da tudi sam pridem v mojim soupravam, se srečam z ljudmi. Redno sem prisoten na vseh župnijskih slovesnostih, ki so običajno ločene - vsaka župnija ima svoja praznovanja. Tako bom letos na treh prvih obhajilih, treh birmah. To je izziv, ni pa mi pretežko, ker imam krasne sodelavce. Edino, kar mi je težko, je, da imam manj možnosti za osebna srečanja s farani, saj mi fizično ne znese. Večje, ko je področje, težje se je osebno srečevati s širšim številom ljudi. Brez sodelavcev, tako duhovnikov kot laikov, in brez potrpežljivosti mojih faranov vseh treh župnij pa bi mi bilo še precej težje."

dezurni@styria-media.si


 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 36

  • 19:58 9. April 2023.

    A niste objavili da pridejo na pomoč misijonarji iz Konga, Vietnama ipd.??? Aja, Grims bo besen....uvažamo migrante, jim delimo azil, …

  • 12:21 9. April 2023.

    UKINEJO NAJ CELIBAT, pa jih bo dovolj, narod je še veren, ampak zakaj bi bili mladi moški sami?

  • 07:53 9. April 2023.

    Počasi se bodo zadeve na podlagi pravljic postavile na svoje mesto...v zgodovino !

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.