Premestitev Šurle napad na novinarstvo

Foto: Žurnal24 silvester Å¡urla aleÅ¡ beno
Zastopstvo Maga meni, da je prestavitev nekdanjega v. d. odgovornega urednika Maga Silvestra Šurle v uredništvo brezplačnika Total tedna grob napad na novinarsko avtonomijo.
Oglej si celoten članek

Zastopstvo Maga je izrazilo javni protest zoper premestitev nekdanjega v. d. odgovornega urednika tednika Silvestra Šurle iz uredništva Maga v uredništvo brezplačnika Total tedna. Kot je v izjavi zapisal predstavnik zastopstva novinarjev Maga Igor Kršinar, gre pri predstavitvi za "grob napad na novinarsko avtonomijo ter ustavno pravico in svobodo javnega izražanja". Zapisal je, da je Šurla v torkovem pogovoru s predsednikom uprave Dela Petrom Puhanom izrazil željo, da bi še naprej delal kot izvršni urednik v Magu. "Očitno pa Šurlova navzočnost v Magu za nadzorni svet Dela in Pivovarno Laško kot lastnico časopisne družbe predstavlja nevarnost za politično preurejanje in kapitalsko podreditev te revije, zato so ga s 1. februarjem 2008 premestili na novo delovno mesto," ugotavlja Kršinar.

V zastopstvu so prepričani, da premestitev pomeni povračilni ukrep uprave časopisne družbe Delo zoper Šurlo, ker se je uprl kapitalsko-političnim pritiskom predsednice in podpredsednika nadzornega sveta Andrijane Starina Kosem in Stojana Zdolška na uredniško politiko v času, ko je še vodil Mag. "O premestitvi nekdanjega vršilca dolžnosti odgovornega urednika, ki je branil novinarsko avtonomijo, bomo obvestili varuhinjo človekovih pravic, domačo in mednarodno javnost," je v imenu zastopstva novinarjev Maga še zapisal Kršinar.

Kot je znano, je Šurla v v zadnjem času v svojih javnih nastopih večkrat povedal, da sta Starina Kosem in Zdolšek nanj izvajala kapitalsko-politične pritiske. Pri tem naj bi od njega zahtevala, naj Mag piše in objavlja članke, ki bi zagovarjali kapitalske interese večinske lastnice Dela Pivovarne Laško.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.