Slovenija
27 ogledov

Premestitev Šurle napad na novinarstvo

silvester Å¡urla aleÅ¡ beno Žurnal24 main
Zastopstvo Maga meni, da je prestavitev nekdanjega v. d. odgovornega urednika Maga Silvestra Šurle v uredništvo brezplačnika Total tedna grob napad na novinarsko avtonomijo.

Zastopstvo Maga je izrazilo javni protest zoper premestitev nekdanjega v. d. odgovornega urednika tednika Silvestra Šurle iz uredništva Maga v uredništvo brezplačnika Total tedna. Kot je v izjavi zapisal predstavnik zastopstva novinarjev Maga Igor Kršinar, gre pri predstavitvi za "grob napad na novinarsko avtonomijo ter ustavno pravico in svobodo javnega izražanja". Zapisal je, da je Šurla v torkovem pogovoru s predsednikom uprave Dela Petrom Puhanom izrazil željo, da bi še naprej delal kot izvršni urednik v Magu. "Očitno pa Šurlova navzočnost v Magu za nadzorni svet Dela in Pivovarno Laško kot lastnico časopisne družbe predstavlja nevarnost za politično preurejanje in kapitalsko podreditev te revije, zato so ga s 1. februarjem 2008 premestili na novo delovno mesto," ugotavlja Kršinar.

V zastopstvu so prepričani, da premestitev pomeni povračilni ukrep uprave časopisne družbe Delo zoper Šurlo, ker se je uprl kapitalsko-političnim pritiskom predsednice in podpredsednika nadzornega sveta Andrijane Starina Kosem in Stojana Zdolška na uredniško politiko v času, ko je še vodil Mag. "O premestitvi nekdanjega vršilca dolžnosti odgovornega urednika, ki je branil novinarsko avtonomijo, bomo obvestili varuhinjo človekovih pravic, domačo in mednarodno javnost," je v imenu zastopstva novinarjev Maga še zapisal Kršinar.

Kot je znano, je Šurla v v zadnjem času v svojih javnih nastopih večkrat povedal, da sta Starina Kosem in Zdolšek nanj izvajala kapitalsko-politične pritiske. Pri tem naj bi od njega zahtevala, naj Mag piše in objavlja članke, ki bi zagovarjali kapitalske interese večinske lastnice Dela Pivovarne Laško.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.