Presenečenje, kje se zdaj pri nas okuži največ ljudi

Foto: Epa
Foto: Epa
Nič več zabave, največ okužb je na delovnem mestu.
Oglej si celoten članek

Kot je znano, včeraj so v Sloveniji opravili 874 testov na okužbo z novim koronavirusom, 14 jih je bilo pozitivnih. En bolnik s covidom-19 je umrl. 

Če so bile še pred dnevi skoraj vse okužbe iz Hrastnika, so včerajšni primeri raztreseni po vsej državi. Tri okužbe so bile potrjene v občini Bloke, dve v Ljubljani in Rogaški Slatini, po ena pa v občini Hrpelje-Kozina, Postojna, Jesenice, Železniki, Hrastnik, Celje in Majšperk. 

Največ v službi

Če je bilo v prvi fazi drugega vala največ vnesenih primerov, v drugi so prevladovale okužbe na zabavah in druženjih, je zdaj največ okužb na delovnih mestih. Na delovnih mestih je, po besedah Beovićeve, še vedno treba paziti na primerno razdaljo, nošenje zaščitnih mask ter organizacijo dela od doma, če je to le mogoče. Svetuje, naj se delodajalci obrnejo na specialista medicine dela in športa, če želijo nadaljnja navodila, kako točno postopati v konkretnih primerih.

Pojasnila je, kako se v zadnjem času obnaša graf reprodukcijskega števila, ki kaže, koliko oseb okuži ena obolela oseba. Obstajajo tri različice grafa - prvi opisuje splošno populacijo v državi, drugi situacijo v domovih za ostarele, tretji pa situacijo v državi brez domov za ostarele.

Foto: IJS Reprodukcijsko število (vsi, DSO, brez DSO)

"Izven domov je število že padlo pod ena, v domovih je to število nekoliko nad 2, splošno število pa je približno 1,2. Želimo si, da to število vztraja pod ena, kar bi pomenilo, da ena obolela oseba okuži manj kot eno osebo, torej bi epidemija začela ugašati. Če pa bi število vztrajalo nad 1,5, bi hitro naraslo preko meje naših zmogljivosti," je opozorila. 

"Ne morem reči, da je situacija rešena, da bo ukrepov kmalu konec. To je preizkus solidarnosti in modrosti, a verjamem, da zmoremo," je še poudarila Beovičeva. Doslej je bila potrjena 2101 okužba z novim koronavirusom, skupaj pa je umrlo 117 bolnikov s covidom-19.

Foto: IJS Napoved za različne scenarije

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 09:37 29. Julij 2020.

    Včasih okoli 1400 testov na dan, sedaj med tednom le še okoli 800: kaže, da se Slovenija zgleduje po Hrvaški, …

  • 20:44 28. Julij 2020.

    ne moreš verjeti, delo od doma? v portorožu se levičarski ritopikece šlatajo kar na plaži, jaz pa naj grem v …

  • 19:07 28. Julij 2020.

    zapremo vse, živeli bomo od zraka in od gatesovih cepiv, beovićka bo kaj skuhala, crack bo rihtal pa robo, fafačina …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.