Slovenija
79478 ogledov

Presenečenje, kje se zdaj pri nas okuži največ ljudi

Covid-19 Epa
Nič več zabave, največ okužb je na delovnem mestu.

Kot je znano, včeraj so v Sloveniji opravili 874 testov na okužbo z novim koronavirusom, 14 jih je bilo pozitivnih. En bolnik s covidom-19 je umrl. 

Če so bile še pred dnevi skoraj vse okužbe iz Hrastnika, so včerajšni primeri raztreseni po vsej državi. Tri okužbe so bile potrjene v občini Bloke, dve v Ljubljani in Rogaški Slatini, po ena pa v občini Hrpelje-Kozina, Postojna, Jesenice, Železniki, Hrastnik, Celje in Majšperk. 

Največ v službi

Če je bilo v prvi fazi drugega vala največ vnesenih primerov, v drugi so prevladovale okužbe na zabavah in druženjih, je zdaj največ okužb na delovnih mestih. Na delovnih mestih je, po besedah Beovićeve, še vedno treba paziti na primerno razdaljo, nošenje zaščitnih mask ter organizacijo dela od doma, če je to le mogoče. Svetuje, naj se delodajalci obrnejo na specialista medicine dela in športa, če želijo nadaljnja navodila, kako točno postopati v konkretnih primerih.

Pojasnila je, kako se v zadnjem času obnaša graf reprodukcijskega števila, ki kaže, koliko oseb okuži ena obolela oseba. Obstajajo tri različice grafa - prvi opisuje splošno populacijo v državi, drugi situacijo v domovih za ostarele, tretji pa situacijo v državi brez domov za ostarele.

Reprodukcijsko število (vsi, DSO, brez DSO) | Avtor: IJS IJS

"Izven domov je število že padlo pod ena, v domovih je to število nekoliko nad 2, splošno število pa je približno 1,2. Želimo si, da to število vztraja pod ena, kar bi pomenilo, da ena obolela oseba okuži manj kot eno osebo, torej bi epidemija začela ugašati. Če pa bi število vztrajalo nad 1,5, bi hitro naraslo preko meje naših zmogljivosti," je opozorila. 

"Ne morem reči, da je situacija rešena, da bo ukrepov kmalu konec. To je preizkus solidarnosti in modrosti, a verjamem, da zmoremo," je še poudarila Beovičeva. Doslej je bila potrjena 2101 okužba z novim koronavirusom, skupaj pa je umrlo 117 bolnikov s covidom-19.

Napoved za različne scenarije | Avtor: IJS IJS

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 13
  • elat 09:37 29.julij 2020.

    Včasih okoli 1400 testov na dan, sedaj med tednom le še okoli 800: kaže, da se Slovenija zgleduje po Hrvaški, manj jih naredi, manj je možnosti, da najde okužene. Pa čeprav je pred časom oblast napovedala ukrepe za povečanje kapacitet ...prikaži večt testiranja. Zelo pomanjkljivo je navajanje podatka o številu testov, še zlasti, ko gre za statistiko na Hrvaškem, zato so razne novice o stanju in zlasti izboljšanju zelooo vprašljive.

  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 20:44 28.julij 2020.

    ne moreš verjeti, delo od doma? v portorožu se levičarski ritopikece šlatajo kar na plaži, jaz pa naj grem v klet in ob peči za centralno delam od doma. gonite se vsi skupaj v 3pm.

  • Covid_1984 19:07 28.julij 2020.

    zapremo vse, živeli bomo od zraka in od gatesovih cepiv, beovićka bo kaj skuhala, crack bo rihtal pa robo, fafačina nam bo potegnil in vsi bomo srečni

Sorodne novice