Preskakovanje vrst v Valdoltri

Foto: Nataša Čepar
Foto: Nataša Čepar
Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila nezakonito preskakovanje čakalnih vrst v Ortopedski bolnišnici Valdoltra.
Oglej si celoten članek

Po poročanju spletnega Večera naj bi zdravniki v tamkajšnji bolnišnici sami odločali o čakalnih vrstah za operacije kolka in kolena. Prednost naj bi dajali tistim, ki so na pregled prej prišli k njim v zasebne zavode.

Spletni portal časnika Večer se pri poročanju sklicuje na dokument, ki ga je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) sprejela v torek in ga je Večer pridobil neuradno. Komisija v poročilu ugotavlja, da naj bi šlo v Valdoltri za dolgoletno nezakonito stanje, ki ga je bolnišnica dopuščala, za "stalne, ponavljajoče in sistematične kršitve pri izvajanju zdravstvene dejavnosti". Številni ortopedi, ki so zaposleni v Valdoltri, naj bi namreč sami uvrščali bolnike na sezname za operacije kolen in kolkov.


Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je redna čakalna doba za ortopedsko ambulanto v Valdoltri 120 dni. Za operacijo (artroplastika) kolka 225 dni, kolena pa 300 dni. Ker mnogi ne želijo čakati 120 dni že na prvi pregled, odidejo samoplačniško v zdravilišča ali zdravstvene domove, kjer isti ortopedi iz Valdoltre opravljajo dodatno delo.

Prisotnost sistemske korupcije

Ugotovitve KPK tako potrjujejo "prisotnost sistemske korupcije v javnem zdravstvu s koreninami v sistemu, ki omogoča nepregledno in nenadzorovano hkratno delovanje zdravnikov v javnem in zasebnem zdravstvu, povsem nerealne, pogosto fiktivno ustvarjene uradne čakalne vrste in privilegiran dostop do operacij pacientov v javnem zdravstvenem sistemu prek plačljivih zunanjih ambulant, v katerih kot zasebniki oziroma honorarno delujejo zdravniki, sicer redno in za polni delovni čas zaposleni v ustanovah javnega zdravstvenega sistema", poroča spletni Večer.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.