Slovenija
109 ogledov

Preskakovanje vrst v Valdoltri

ortopedska bolnišnica Valdoltra Nataša Čepar
Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila nezakonito preskakovanje čakalnih vrst v Ortopedski bolnišnici Valdoltra.

Po poročanju spletnega Večera naj bi zdravniki v tamkajšnji bolnišnici sami odločali o čakalnih vrstah za operacije kolka in kolena. Prednost naj bi dajali tistim, ki so na pregled prej prišli k njim v zasebne zavode.

Spletni portal časnika Večer se pri poročanju sklicuje na dokument, ki ga je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) sprejela v torek in ga je Večer pridobil neuradno. Komisija v poročilu ugotavlja, da naj bi šlo v Valdoltri za dolgoletno nezakonito stanje, ki ga je bolnišnica dopuščala, za "stalne, ponavljajoče in sistematične kršitve pri izvajanju zdravstvene dejavnosti". Številni ortopedi, ki so zaposleni v Valdoltri, naj bi namreč sami uvrščali bolnike na sezname za operacije kolen in kolkov.


Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je redna čakalna doba za ortopedsko ambulanto v Valdoltri 120 dni. Za operacijo (artroplastika) kolka 225 dni, kolena pa 300 dni. Ker mnogi ne želijo čakati 120 dni že na prvi pregled, odidejo samoplačniško v zdravilišča ali zdravstvene domove, kjer isti ortopedi iz Valdoltre opravljajo dodatno delo.

Prisotnost sistemske korupcije

Ugotovitve KPK tako potrjujejo "prisotnost sistemske korupcije v javnem zdravstvu s koreninami v sistemu, ki omogoča nepregledno in nenadzorovano hkratno delovanje zdravnikov v javnem in zasebnem zdravstvu, povsem nerealne, pogosto fiktivno ustvarjene uradne čakalne vrste in privilegiran dostop do operacij pacientov v javnem zdravstvenem sistemu prek plačljivih zunanjih ambulant, v katerih kot zasebniki oziroma honorarno delujejo zdravniki, sicer redno in za polni delovni čas zaposleni v ustanovah javnega zdravstvenega sistema", poroča spletni Večer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.