Pretres v javnem sektorju: sprememba pri izplačevanju plač

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Vlada želi uvesti spremembo glede izplačila plač v javnem sektorju.
Oglej si celoten članek

Plače v javnem sektorju po novem ne bi bile več izplačane 5. v mesecu. V praksi se je namreč pokazalo, da prihaja zaradi dokaj zgodnjega datuma do več težav. Zaradi zgodnjega datuma so v dneh pred izplačilom izredno obremenjene računovodske in kadrovske službe. Pogosto se zgodi, da izplačila plač in povračil ne odražajo dejanskega rednega dela v preteklem mesecu, zaradi česar sledijo poračuni zaradi dejanske prisotnosti oziroma odsotnosti zaposlenih. 

Vlada je tako pripravila predlog za določitev izplačilnega dneva za plače pri proračunskih uporabniki najkasneje 15. dan v mesecu za pretekli mesec. To bi odpravilo administrativne ovire, povezane z obračunom plač in nadomestil plač, ter razbremenilo službe za obračun plač v dneh neposredno pred izplačilnim dnem. 

Ministrstvo za javno uprava predlaga, da bi se spremembe uveljavilo v mesecu juniju, ko bo zaposlenim v javnem sektorju 5. v mesecu izplačan regres za letni dopust. Ker je izplačilni dan za nekatere dejavnosti s kolektivnimi pogodbami oziroma aneksi določen tudi drugače, in sicer na 10. ali 15. v mesecu za pretekli mesec, se identična ureditev izplačilnega dneva predlaga enotno za vse dejavnosti in poklice oziroma za ves javni sektor. 

S temi izhodišči bo vlada začela pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja. 

dezurni@zurnal24.si
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 34

  • 17:21 30. Januar 2021.

    Kdo v javnem sektorju je pa dobil že božičnico?..med.sestra?..reševalci?..policisti?..dej ne bluzi neki

  • 19:40 29. Januar 2021.

    tisti, ki tu nabijate o ustvarjanju zasebnega sektorja in neustvarjanju javnega, razlozite kaksna je razlika med dvema, ki delata isto …

  • 17:58 29. Januar 2021.

    ok, javna uprava ali javni sektro kar koli se temu že reče a so kdaj ostali brez plač ? v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.