Slovenija
34775 ogledov

Pretres v javnem sektorju: sprememba pri izplačevanju plač

Denar, štetje denarja Profimedia
Vlada želi uvesti spremembo glede izplačila plač v javnem sektorju.

Plače v javnem sektorju po novem ne bi bile več izplačane 5. v mesecu. V praksi se je namreč pokazalo, da prihaja zaradi dokaj zgodnjega datuma do več težav. Zaradi zgodnjega datuma so v dneh pred izplačilom izredno obremenjene računovodske in kadrovske službe. Pogosto se zgodi, da izplačila plač in povračil ne odražajo dejanskega rednega dela v preteklem mesecu, zaradi česar sledijo poračuni zaradi dejanske prisotnosti oziroma odsotnosti zaposlenih. 

Vlada je tako pripravila predlog za določitev izplačilnega dneva za plače pri proračunskih uporabniki najkasneje 15. dan v mesecu za pretekli mesec. To bi odpravilo administrativne ovire, povezane z obračunom plač in nadomestil plač, ter razbremenilo službe za obračun plač v dneh neposredno pred izplačilnim dnem. 

Ministrstvo za javno uprava predlaga, da bi se spremembe uveljavilo v mesecu juniju, ko bo zaposlenim v javnem sektorju 5. v mesecu izplačan regres za letni dopust. Ker je izplačilni dan za nekatere dejavnosti s kolektivnimi pogodbami oziroma aneksi določen tudi drugače, in sicer na 10. ali 15. v mesecu za pretekli mesec, se identična ureditev izplačilnega dneva predlaga enotno za vse dejavnosti in poklice oziroma za ves javni sektor. 

S temi izhodišči bo vlada začela pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja. 

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 34
  • Borca 17:21 30.januar 2021.

    Kdo v javnem sektorju je pa dobil že božičnico?..med.sestra?..reševalci?..policisti?..dej ne bluzi neki

  • igorgeus 19:40 29.januar 2021.

    tisti, ki tu nabijate o ustvarjanju zasebnega sektorja in neustvarjanju javnega, razlozite kaksna je razlika med dvema, ki delata isto delo, na istem delovnem mestu, s tem da je en placan preko s.p., drugi pa dobi placo. zakaj eden kao ...prikaži več ustvarja, eden pa ne. ce delata enako.

  • rd2dmk2 17:58 29.januar 2021.

    ok, javna uprava ali javni sektro kar koli se temu že reče a so kdaj ostali brez plač ? v še taki krizi ? nikoli ! kaj pa delavci v zasebnem sektrorju. sam da mal zapiha pa plače , regresi ...prikaži veči božičnice so mogoče al pa jih sploh ni. da ne bi omenjal da delavci v zasebnem sektrorju iz svojih plač plačujejo stavbe, avtomobile, stroje in vse kar bi lastnik moral kupovat samo iz dobička, na pa iz prihodka podjetja