Preverite, kakšna pokojnina vas čaka in kdaj

Foto: Profimedia Denar, evro, štetje denarja Foto: Profimedia Denar, štetje denarja
Kdaj se boste upokojili in kakšno pokojnino bi prejeli, lahko sami preverite na spletni stran Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kjer lahko najdete osebni informativni pokojninski kalkulator.
Oglej si celoten članek

Za vstop v e-Zpiz je potrebno spletno digitalno potrdilo ali smsPASS, ki so si ga v zadnjem času mnogi uredili zaradi dostopa do covid potrdil. Po podatkih ministrstva za javno upravo ima veljavno spletno digitalno potrdilo več kot 409 tisoč fizičnih oseb, smsPASS pa skoraj 184 tisoč oseb. 

Ko enkrat vstopiš, je zgoraj povezava do osebnega pokojninskega kalkulatorja. Avtorju teh vrstic je povedal, da bi se lahko po veljavnih predpisih upokojil na 65. rojstni dan, saj prej ne bo imel 40 let pokojninske dobe. Če bi delal leto in tri mesece dlje in se upokojil s 40 leti delovne dobe, bil dobil 36 evrov višjo pokojnino.

"Izračun je izveden na podlagi podatkov matične evidence zavarovancev, torej na podlagi podatkov o dopolnjeni pokojninski dobi in plačah oziroma osnovah zavarovanca, razpoložljivih na dan izvedbe izračuna. Informativni izračun je zato pri osebi, ki ima skupaj več dopolnjene pokojninske dobe in zbranih več podatkov o plačah oz. osnovah zavarovanca ter so vsi podatki popolnoma urejeni (t.j. vsi podatki o obdobjih zavarovanja in plačah oz. osnovah), lahko bistveno bolj zanesljiv, kot je izračun pri osebi, ki nima v celoti popolnoma urejenih podatkov," so nam pojasnili na ZPIZ-u.

Pri starejših je izračun točnejši

"V vsakem primeru je izračun zgolj informativne narave, je pa lahko za osebo, ki je npr. dopolnila 59 let starosti in 38 let pokojninske dobe, in ima urejene podatke, bistveno bolj zanesljiv in natančen kot za osebo, ki je npr. dopolnila 27 let starosti in 1 leto in 3 mesece pokojninske dobe, čeprav ima tudi ta oseba urejene podatke. Višina pokojnine je namreč po veljavnih predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju odvisna od dopolnjene pokojninske dobe in višine pokojninske osnove, pri čemer pokojninsko osnovo predstavlja najugodnejše povprečje mesečnih osnov v 24 zaporednih letih," so še dodali.

Plača in predpisi v prihodnosti sta dve veliki neznanki

"Informativni izračun datuma in višine pokojnine se lahko za osebo, ki ima manj dopolnjene pokojninske dobe in jo bo morebiti dopolnila v prihodnosti, oziroma osebo, katere pokojninska osnova (še) ni dokončno oblikovana, pozneje bistveno spremeni. Enako lahko velja tudi v primeru sprememb in dopolnitev veljavnih predpisov o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Natančnost informativnega izračuna torej ni odvisna zgolj od starosti zavarovancev temveč tudi od drugih okoliščin, ki vplivajo na datum izpolnjevanja pogojev za pridobitev pravice pokojnine in višino pokojnine," opozarjajo na ZPIZ-u.

Izračun namreč temelji na predpostavki, da bo ves čas do izpolnitve pogojev za pridobitev pravice do starostne oziroma predčasne pokojnine neprekinjeno in v nespremenjenem obsegu vključena v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Kalkulator je javnosti na voljo od 15. junija lani, podatek o predvidenem datumu in višini pokojnine pa si je ogledalo že skoraj 36 tisoč različnih oseb.

Izračun lahko opravijo osebe, ki so na dan izvedbe izračuna vključena v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, če pa niso, morajo imeti v Republiki Sloveniji dopolnjene vsaj 15 let zavarovalne dobe.

Izračun je izveden ob predpostavki, da so plačani prispevki za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, saj zavod v teh primerih predhodno ne preverja plačila prispevkov za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. V primerih, ko je bila pri delodajalcu za posamezna leta že opravljena revizija podatkov matične evidence zavarovancev (in je bilo preverjeno tudi plačilo prispevkov), se to odraža v izračunu, sicer ne.

Tega izračun ne upošteva, lahko pa dodate sami

V informativnem izračunu, je upoštevana vključitev v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred dopolnjenim 18. letom starosti, beneficirana doba in prišteta doba na podlagi osebnih okoliščin. Ni pa upoštevano morebitno znižanje starostne meje za pridobitev pravice do starostne pokojnine oziroma povečanje odstotka odmere pokojnine zaradi skrbi za otroka v prvem letu njegove starosti ter znižanje starostne meje za pridobitev pravice do starostne pokojnine zaradi obveznega služenja vojaškega roka.

Je pa mogoče te podatke vpisati v simulacijo informativnega izračuna. "V simulaciji lahko oseba z ročnim vnosom podatkov o številu otrok, za katere je skrbela v prvem letu njihove starosti, obveznem služenju vojaškega roka, vnosom morebitne tuje zavarovalne dobe in zavarovanja v prihodnosti ter ocenjenih povprečnih mesečnih valoriziranih neto zneskih osnov opravi simulacijo informativnega izračuna, v kateri so upoštevane tudi te okoliščine," pojasnjujejo na ZPIZ-u.

Kdor ob uporabi pokojninskega kalkulatorja opazi napake ali pomanjkljivosti v podatkih, lahko prek portala Moj eZPIZ poda zahtevo za ureditev teh podatkov. "Strokovni delavec zavoda bo v tem primeru preveril podatke o obdobjih in osnovah, zbrane v matični evidenci zavarovancev, jih, če bo treba, ustrezno uredil ter o tem seznanil zavarovanca," pravijo na ZPIZ-u.

janez.zalaznik@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 09:52 15. Januar 2022.

    Kdaj bodo popravili krivice upokojencem, ki so jim odmerili krivični 57 % ? Sedaj se ta po drobtinicah popravlja, ampak …

  • 23:40 13. Januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • 22:45 13. Januar 2022.

    za vse.. en nasvet, dajti si naročit ( ne vem kako so meni ga kar poslal ) takle izračun.. ma …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.