Pri nas tisoč evrov globe za humanitarni avtobus iz Ukrajine

Foto: Anže Petkovšek Dars
Foto: Anže Petkovšek Dars
Na avtobusu so bili mladi pacienti iz Ukrajine.
Oglej si celoten članek

Primorski dnevnik je poročal, da so včeraj v Trst prispeli mladi pacienti iz Ukrajine, ki so jih sprejeli v tržaški pediatrični bolnišnici Burlo Garofolo. Med njimi so kronični bolniki, tudi takšni z diabetesom in tumorji. 

Avtobus jih je peljal od ukrajinsko-madžarske meje do Trsta. Zapletlo se je v Sloveniji, kjer jih je nekaj časa zadrževalo osebje Darsa. Preverjali so, če so plačali cestnino. 

Voznika avtobusa, navaja Primorski dnevnik, nista vedela za spremenjeni način cestinjenja pri nas. Nista imela nameščene naprave DarsGo, ki je potreben za večja vozila, zato sta morala plačati kazen tisoč evrov - ne glede na to, da sta osebju Darsa razložila, da vozita bolne ukrajinske otroke. 

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je v začetku marca na Twitterju objavil, da so v skladu z veljavno zakonodajo odslej prebivalci Ukrajine, ki zaradi vojne in humanitarnih razlogov prihajajo v Slovenijo ali jo zgolj prečkajo, oproščeni plačila cestnine na slovenskih avtocestah in hitrih cestah. 

Kot pri tem navaja Primorski dnevnik, obstajajo določene omejitve med kategorijami.

Bežijo pred vojno V Italiji tragična nesreča avtobusa z Ukrajinci

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 20

  • 09:18 14. Marec 2022.

    Ja, ja, vse lepo in prav. Za vse enaka pravila, se strinjam. Pa vseeno tukaj situacija ni čisto vsakdanja, sploh …

  • 09:07 14. Marec 2022.

    Infrastrukturni minister Vrtovec in predsednik uprave Darsa Hajdinjak sta iz NSi , tu se vidi dvojna morala. Pomagati beguncem a …

  • 09:02 14. Marec 2022.

    ok. je problem in je še enkrat problem. torej pride begunec iz Ukrajine v Slovenijo. ima vse statusne pravice : …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.