Svet
8887 ogledov

V Italiji tragična nesreča avtobusa z Ukrajinci

Vojna v Ukrajini Epa
Na Poljsko skoraj 1,7 milijona beguncev iz Ukrajine ...

Na Poljsko se je od začetka ruske invazije 24. februarja zateklo skoraj 1,7 milijona beguncev iz Ukrajine, je danes tvitnila poljska obmejna straža. Samo v soboto je mejo prečkalo okoli 79.800 ljudi, kar je pet odstotkov več kot prejšnji dan.

Od polnoči do 7. ure davi je poljska obmejna straža naštela 16.800 ukrajinskih beguncev. Dotok beguncev na Poljsko je največji na mejnem prehodu Medyka na jugovzhodu države.

Trenutno ni uradnih podatkov, koliko jih ostane na Poljskem in koliko jih potuje naprej v druge države EU, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Kot poroča BBC, so začeli vse več beguncev z vlaki pošiljati naprej v ostala evropska mesta, saj so razmere v poljskih mestih nevzdržne. Ženske z otroki nimajo več prostora za prenočitve, prostovoljci so že izžeti. Žal nekateri izkoriščajo nastalo situacijo, hoteli naj bi na poljskem celo dvignili cene prenočišč. 

Ob meji z Madžarsko

Ruska invazija na Ukrajino je privedla tudi do velikega pritoka beguncev v mesto Berehove na zahodu Ukrajine ob meji z Madžarsko. Od tam pa se množično odseljujejo prebivalci madžarske narodnosti, ki bežijo pred vpoklicem v vojsko. Okoli polovica od 22.000 prebivalcev dvojezičnega mesta Berehove je namreč Madžarov in ti se zdaj večinoma selijo k sorodnikom na Madžarsko.

Medtem so v hotelih, penzionih in tudi šolskih stavbah tega mesta nameščeni ukrajinski begunci in na ulicah je zdaj po poročanju francoske tiskovne agencije AFP slišati večinoma le ukrajinščino. Po navedbah županstva Berehove trenutno gosti od 4000 do 5000 notranje razseljenih beguncev.

Nesreča avtobusa v Italiji

Medetm iz Italije poročajo o tragični nesreči avtobusa z ukrajinskimi registrskimi tablicami. Sodeč po pisanju Italijanske tiskovne agencije Anse, je avtobus vozil neposredno iz smeri Ukrajine proti Pescari. Na avtocesti med Ceseno in Valle del Rubicone se je danes zjutraj avtobus iz še neznanega razloga prevrnil. Pri tem je ostala ena od potnic ukleščena in je poškodbam podlegla na kraju nesreče. Ostali potniki so bili nepoškodovani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.