Prihodnje leto bo še slabše

Foto: Shuttertock
Foto: Shuttertock
Umar je za leto 2014 poslabšal gospodarsko napoved. BDP naj bi se leta 2014 znižal za 0,8 odstotka, kar je 0,6 odstotne točke slabše od poletne napovedi. Rast šele leta 2015.
Oglej si celoten članek

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) v svoji jesenski gospodarski napovedi za letos napoveduje 2,4-odstotno krčenje BDP. Za 0,8 odstotka naj bi se BDP znižal tudi leta 2014, kar je 0,6 odstotne točke slabše od poletne napovedi. Rast pričakujejo šele leta 2015, in sicer 0,4-odstotno.

Po besedah Boštjana Vasleta se je v zadnjih treh mesecih od objave poletne napovedi spremenilo kar nekaj stvari, ki so jih upoštevali v novi napovedi. Kot pozitivno je izpostavil nekoliko boljše razmere v mednarodnem okolju, saj lahko Slovenija pričakuje pozitivne impulze trgovinskih partneric.

Negativno na gibanje BDP še naprej vplivata sanacija bančnega sistema in fiskalna konsolidacija. Pri urejanju razmer v finančnem in bančnem sistemu je prišlo do zamika, kreditna aktivnost pa se bo tudi letos skrčila. Pričakuje se, da bodo ta gibanja negativna tudi v 2014, a v nekoliko manjši meri, proti koncu leta pa naj bi se krčenje predvidoma ustavilo.

Vasle je spomnil, da je Umar ves čas zagovarjal stališče, da je javnofinančna konoslidacija nujna, a hkrati opozarjal, da nobeni državi javnih financ ni uspelo konsolidirati tako, da bi že v istem letu beležila pozitivne učinke na gospodarsko aktivnost in trg dela.

Izvoz se bo rahlo  povečal

Izvoz naj bi se letos povečal za približno dva odstotka, prihodnje leto pa za približno tri odstotke. Vasle je ob tem opozoril, da tudi izvozni del gospdoarstva trpi zaradi nekaterih težav v domačem okolju, predvsem zaradi sanacije bančnega sistema. Domača potrošnja se še naprej krči.

Po revidirani oceni se je slovensko gospodarstvo lani skrčilo za 2,5 odstotka. V drugem četrtletju letos se je BDP na letni ravni znižal za 1,7 odstotka, v prvem trimesečju pa za 4,8 odstotka. Skupaj se je tako v prvi polovici letošnjega leta zmanjšal za 3,2 odstotka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 17:14 1. Oktober 2013.

    Namesto tegale UMAR-ja bi lahko bil Danny ali Maruča in bi bilo isto. Za ustvarjanje slabega vzdušja in padec morale, …

  • 15:38 1. Oktober 2013.

    vi ken ant vi vil du it

  • 15:29 1. Oktober 2013.

    ...to stil in ouer poket...and disapird from kantri... dje.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.