Prijave zaradi invalida na cesti

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vozniki so se obrnili na policiste.
Oglej si celoten članek

Kranjski policisti so ta teden obravnavali tri, prejšnji teden pa eno prijavo glede udeležbe osebe na invalidskem voziščku na cestah na območju Šenčurja in Cerkelj na Gorenjskem.

"Prijavitelji so sporočali, da situacije  –  vožnja  po sredini smernega vozišča, neuporaba odsevnikov in oviranje prometa – tudi na cesti, kjer je omejitev 90 km/h, predstavljajo nevarnost," pri tem pove Bojan Kos s kranjske Policijske uprave in doda opozorilo na možnost srečanja s to ranljivo kategorijo udeležencev na cesti.

Pravila za uporabo invalidskih vozičkov

Invalidski  voziček  je posebno prevozno sredstvo, ta sredstva se smejo v cestnem  prometu uporabljati le na pločnikih, poteh za pešce in kolesarskih poteh  ter na območjih za pešce in območjih umirjenega prometa, izjemoma pa na  vozišču  ceste,  namenjene  prometu  motornih vozil, na kateri ni druge primerne  prometne  površine,  ločene  od vozišča. Udeležba na cestah zunaj naselij, v temi ali megli, je za te udeležence zelo nevarna.

Oseba,  ki  so  vozi  v  invalidskem  vozišču  mora upoštevati predpise, ki veljajo  za  udeležbo  pešcev  oziroma  kolesarjev  v cestnem prometu in to pomeni,  da  mora  v  primeru,  ko  ni mogoče uporabljati prometne površine namenjene  hoji pešcev, hoditi (voziti) ob desnem robu vozišča v smeri hoje (vožnje), izjemoma ob levem robu v primeru ovir na vozišču, nevarnosti ipd. Pešec,  ki  potiska  ob sebi enosledno vozilo, ga mora voditi na svoji levi strani.

Nove oznake Nove oznake na cesti, veste kako je treba tukaj voziti?

Slovenija Akcija proti alkoholu in drogam v prometu

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.