Slovenija
286 ogledov

Akcija proti alkoholu in drogam v prometu

Jutranja prometna konica v Kranju Anže Petkovšek Jutranji prometni zastoji v Kranju.
Danes se začenja akcija proti alkoholu in drogam v prometu.

Danes se pod okriljem Agencije RS za varnost prometa začenja tretji del nacionalne akcije Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu. Akcija spodbuja ljudi, da za volan sedejo le trezni in povsem sposobni za vožnjo. Tako policisti kot redarji bodo izvajali poostren nadzor, agencija pa pripravlja tudi preventivne aktivnosti.

Pred začetkom akcije so na Agenciji RS za varnost prometa zapisali, da naj bo enkrat za vselej jasno, da te snovi ne sodijo v promet. Akcija bo trajala vse do 16. decembra.

Do 24. novembra se je letos zaradi alkoholiziranih povzročiteljev pripetilo 1279 prometnih nesreč, v katerih je umrlo 20 ljudi. Zaradi udeležencev, ki so bili pod vplivom drog, je življenje izgubilo šest oseb. V primerjavi s prejšnjimi leti je to sicer manj, a še vedno preveč.

Na AVP tudi ugotavljajo, da večina evropskih držav zelo resno jemlje vožnjo pod vplivom alkohola. V Franciji vozniku, ki ima več kot 0,8 promila alkohola v krvi, grozi denarna kazen v višini 4500 evrov in zaporna kazen. V Italiji pa lahko pri 1,5 promila voznika razlastijo avtomobila. Tudi na agenciji za varnost prometa si prizadevajo za strožjo zakonodajo, med drugim tudi v obliki kazenske ovadbe voznika, ki vozi pod vplivom alkohola.

Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi namreč vplivajo na doživljanje resničnosti, čustvovanje, vedenje in razmišljanje. Vplivajo na zaznavanje in predlavo infromacij ter poslabšajo motorične reakcije, ki so ključne za varno udeležbo v prometu, opominjajo na agenciji. Kot dodajajo, pa na varnost udeležbe v prometu lahko vplivajo tudi psihoaktivna zdravila.

V decembru bodo tako v okviru akcije Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu potekale številne aktivnosti, preventivni dogodki in delavnice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.