Priložnost je v celi verigi

Foto: Žurnal24 Da bi ljudi seznanili z možnostmi rabe lesa v energetske namene, so pristojne us
Gozdovi. Težave zaradi majhnih posesti. Rešitev v povezovanju lastnikov.
Oglej si celoten članek

Kljub velikemu potencialu lesa v Mirnski dolini ne izrabljajo v tolikšni meri, kot bi ga lahko. Težava so predvsem majhne gozdne posesti in pomanjkanje delavcev, usposobljenih za delo v gozdu, je prepričan Jože Mori, vodja Krajevne enote Zavoda za gozdove Slovenije Mokronog.

Lahko bi posekali več

Potenciali. Za pridobivanje lesne biomase v Mirnski dolini so po navedbah Jožeta Morija precejšnji. V okoliških gozdovih bi lahko na leto posekali okoli 65 tisoč kubičnih metrov lesa, a ga posekajo le okoli 45.

Proizvodna veriga
Ključ je v povezovanju lastnikov gozdov, meni Nike Kranjc z Gozdarskega inštituta Slovenije.

Tukaj imamo društvo lastnikov gozdov Mirnske doline. Nakazana je zelo močna iniciativa, kjer se lahko razvije kapitalsko povezovanje lastnikov, ki gredo v skupne investicije,” je pojasnila in dodala, da je pri rabi lesne biomase zelo pomembno uvajanje sodobnih tehnologij.

“Nove priložnosti za lastnike gozdov so predvsem v tem, da pokrivajo celotno proizvodno verigo: od proizvodnje v gozdu do izdelave lesnih goriv in prodaje toplote. Tukaj je dodana vrednost največja,” je pristavila.

Les vodilna tema
V Občini Šentrupert so se že pred štirimi leti začeli usmerjati v to, da les postane njihova vodilna tema tudi pri gospodarskem razvoju, danes pa se na državni ravni pripravljajo finančne vzpodbude za lesnopredelovalne centre, je izpostavil župan Rupert Gole.

V Šentrupertu so se tako odločili za gradnjo lesenega vrtca, ki se bo ogreval s kotlovnico na lesno biomaso. “V nekdanji vojašnici Puščava pa snujemo lesnopredelovalni center,” je dodal.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.