Slovenija
37 ogledov

Priložnost je v celi verigi

Da bi ljudi seznanili z možnostmi rabe lesa v energetske namene, so pristojne us Žurnal24 main
Gozdovi. Težave zaradi majhnih posesti. Rešitev v povezovanju lastnikov.

Kljub velikemu potencialu lesa v Mirnski dolini ne izrabljajo v tolikšni meri, kot bi ga lahko. Težava so predvsem majhne gozdne posesti in pomanjkanje delavcev, usposobljenih za delo v gozdu, je prepričan Jože Mori, vodja Krajevne enote Zavoda za gozdove Slovenije Mokronog.

Lahko bi posekali več

Potenciali. Za pridobivanje lesne biomase v Mirnski dolini so po navedbah Jožeta Morija precejšnji. V okoliških gozdovih bi lahko na leto posekali okoli 65 tisoč kubičnih metrov lesa, a ga posekajo le okoli 45.

Proizvodna veriga
Ključ je v povezovanju lastnikov gozdov, meni Nike Kranjc z Gozdarskega inštituta Slovenije.

Tukaj imamo društvo lastnikov gozdov Mirnske doline. Nakazana je zelo močna iniciativa, kjer se lahko razvije kapitalsko povezovanje lastnikov, ki gredo v skupne investicije,” je pojasnila in dodala, da je pri rabi lesne biomase zelo pomembno uvajanje sodobnih tehnologij.

“Nove priložnosti za lastnike gozdov so predvsem v tem, da pokrivajo celotno proizvodno verigo: od proizvodnje v gozdu do izdelave lesnih goriv in prodaje toplote. Tukaj je dodana vrednost največja,” je pristavila.

Les vodilna tema
V Občini Šentrupert so se že pred štirimi leti začeli usmerjati v to, da les postane njihova vodilna tema tudi pri gospodarskem razvoju, danes pa se na državni ravni pripravljajo finančne vzpodbude za lesnopredelovalne centre, je izpostavil župan Rupert Gole.

V Šentrupertu so se tako odločili za gradnjo lesenega vrtca, ki se bo ogreval s kotlovnico na lesno biomaso. “V nekdanji vojašnici Puščava pa snujemo lesnopredelovalni center,” je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.