Prisluhi odkrivajo novo ime – Viranta!

Foto: Dejan Mijović
Foto: Dejan Mijović
Tajni prisluhi NPU odkrivajo ozadje prodaje Mercatorja, pri katerem naj bi lobiral tudi Tomaž Lovše, omenjajo pa tudi ministra Gregorja Viranta. A Lovšetovi odvetniki do teh prisluhov ne morejo, saj jih nima niti sodišče.
Oglej si celoten članek

Prisluhi, ki so jih kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) tajno pridobili med prisluškovanjem Tomažu Lovšetu, nekdanjemu lastniku Diners Cluba Slovenija, "naj bi postali jesenski politični hit, prava tempirana bomba, ki utegne slovensko politično sceno obrniti na glavo", poroča spletni portal Požareport. Po podatkih portala Lovše ni bil samo direktor Diners Cluba Slovenija, temveč ključni lobist za prodajo Mercatorja na strani Ivice Todorića, lastnika hrvaškega podjetja Agrokor.

Omenja se tudi Virant

V prodajo naj bi bil po navedbah portala vpleten tudi minister za notranje zadeve in predsednik Državljanske liste Gregor Virant. Prisluhi naj bi sicer razkrili, kdo od politikov je javno nasprotoval prodaji največjega slovenskega trgovca, a so nasprotno razkrili, kdo je Lovšetu pri prodaji ponujal svoje usluge in zanje celo prejemal denar.

Kot še navajajo na portalu, naj bi Lovše in Todorović v Sloveniji za lobistične, politične, odvetniške, finančne, uradniške in druge poslovne usluge že razdelila milijone evrov, po njihovih podatkih naj bi šlo za od 4 do 23 milijonov evrov.

Kje so prisluhi?

"Zato ni čudno, da to, kar se trenutno dogaja s prisluhi, meji že na politično-kriminalni triler," piše Požareport. Prisluhov namreč nima ne odvetniška pisarna Čeferin, ki brani Tomaža Lovšeta, "čeprav gre za dokazni material in brez njega ni mogoče sestaviti Lovšetove obrambe", ne ljubljansko sodišče, ki vodi postopek.

Kriminalisti NPU so prisluhe sicer prinesli na zaslišanje pred preiskovalno sodnico, ki je za Lovšeta odredila 30-dnevni pripor. Vendar so jih po koncu zaslišanja spet odnesli na sedež NPU s pojasnilom, da jih morajo "sortirati". "Zato so nekateri prepričani, da policija nekoga ščiti," pišejo na Požareportu.

"Upam, da ne želijo česa prikriti"

V Odvetniški družbi Čeferin so za zurnal24.si potrdili, da do prisluhov ne morejo priti. Kot je poudaril Aleksander Čeferin, je pripor zoper Lovšeta odrejen na podlagi prisluhov, "do katerih ne on ne mi ne moremo". "Izjemno nenavadno je in v nasprotju  z zakonom o kazenskem postopku, da policija sodišču očitno še vedno ni predala prisluhov. Iskreno upam, da ne poskušajo česa prikriti," nam je povedal.

Če prisluhov ne bodo dobili v kratkem času, bodo zoper odgovorne vložili ovadbo, napovedujejo. "Gre za neresno delo v službi, s katerim se Lovšetu dela nepopravljiva škoda. Je priprt in nima možnosti vedeti, zakaj je priprt," pojasnjuje Čeferin.

Policija: Delamo v skladu s stroko

"Na policiji odločno zavračamo namige oziroma očitke o kakršnemkoli prirejanju prisluhov v  povezavi s preiskovanjem primera izčrpavanja družbe iz Ljubljane in z njo povezanih oseb," so nam povedali na Generalni policijski upravi in dodali, da "policija preiskavo vodi v skladu s stroko in z zakonom o kazenskem postopku, tako kot v vseh drugih primerih".

Policistom pomagal novinar

Prisluhi naj bi razkrivali tudi "nenavadno povezavo" med kriminalisti in enim od novinarjev časopisa Dnevnik, poroča portal. Novinar naj bi namreč sodeloval s policijo in Lovšeta v telefonskem pogovoru spraševal tako, kot naj bi takrat "želeli slišati" kriminalisti, poročajo. In ravno ta pogovor naj bi bil razlog, da je preiskovalna sodnica Lovšetu podaljšala pripor.

POPRAVEK

"Dnevnik je g. Lovšeta junija spraševal za pojasnila o njegovem stalnem prebivališču, ker je g. Lovše v le nekaj mesecíh v uradníh dokumentih navedel kar tri različne naslove v Monaku, slovenski sodni register pa kot njegovo stalno prebivališče beleži Zagreb. Podatek o njegovem stalnem prebìvališču pa ni pomemben samo za njegove upnike, upnike Dinersa, ampak tudi za Davčno upravo, saj g. Lovše že vrsto ne plačuje dohodnine. O stalnem prebivališču g. Lovšeta in s tem povezanim vprašanjem davčnega nerezidentstva novinarji Dnevnika poizvedujemo in poročamo že  kot dve leti," je zgornje navedbe zanikala Suzana Rankov, odgovorna urednica Dnevnika in še enkrat poudarila, da "med časopisom Dnevnik in novinarji Dnevnik ter kriminalisti ne obstaja nobena nenavadna! povezava, novinar Dnevnika ni sodeloval s policijo in g. Tomaža Lovšeta ni spraševal to, kar so hoteli kriminalisti".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 23:52 22. Avgust 2013.

    Jaz sem od vedno hvalil PreViranta in ne dvomim o njegovo poštenje in iskrenost. Prej ali slej bo padel skozi …

  • 22:53 22. Avgust 2013.

    Se pravi, da sta si glede ustvarjanja potem kar podobna. Tudi tvoje mnenje je nastalo brez da bi vsaj prebral …

  • 22:15 22. Avgust 2013.

    jajo naročilo = požar report

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.