Proračun oškodoval za 5,5 milijona evrov

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Kriminalisti so ovadili 35-letnega direktorja, ki je z davčnimi utajami, ponarejanjem in uničevanjem listin ter pranjem denarja pridobil za okoli 5,5 milijona evrov.
Oglej si celoten članek
Zaradi sodelovanja pri kaznivih dejanjih so kriminalisti podali kazensko ovadbo tudi zoper dva 28-letnika, ki sta osumljenemu 35-letnemu direktorju pomagala pri izvrševanju kaznivih dejanj pranja denarja, saj sta dala na voljo transakcijske račune slamnatih družb in denar v obliki gotovine dvigovala iz računov tako v Sloveniji kot Avstriji.
Ugotovili so, da je osumljeni 35-letnik kot direktor več gospodarskih družb s prikazovanjem poslov med povezanimi gospodarskimi družbami v obračunih DDV od leta 2008 od davčne uprave zahteval vračilo DDV v izjemno visokih zneskih.
Tako je s 16 kaznivimi dejanji državnemu proračunu povzročil za več kot pet milijonov evrov škode. Čeprav je davčni organ zaznal nepravilnosti, je "poslovanje" prenesel na drugo družbo in nadaljeval vlaganje zahtevkov v imenu drugih družb ter tako želel pridobiti še za več kot 30 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi.

Davčni urad Ljubljana in Posebni davčni urad Ljubljana sta vračila davka zavrnila; samo v enem primeru je zahtevek za vračilo DDV presegel 18 milijonov evrov, ki je bil s strani ljubljanskega davčnega urada pravočasno zavrnjen.

Specializirana preiskovalna skupina nadaljuje zahtevno in obširno preiskavo gospodarskih kaznivih dejanj, za katere obstaja sum, da jih je osumljeni 35-letnik izvršil še pri poslovanju s štirimi povezanimi gospodarskimi družbami.

Preiskava je trajala leto in pol, podali pa so kazensko ovadbo zoper omenjene tri fizične osebe in dve pravni osebi zaradi utemeljenega suma storitve večjega števila gospodarskih kaznivih dejanj in pranja denarja z mednarodno razsežnostjo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:27 16. Oktober 2012.

    Spoštovani! Vaš komentar smo izbrisali, ker kršite Kodeks komentiranja. Uredništvo Žurnal24

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.