Prostovoljce bodo uzakonili

Foto: Žurnal24 Prav je, da prostovoljno delo postane vidnejše, pravi prostovoljka Irena Mrak. (
Zakon. Prostovoljcem daje pravico do povračila stroškov in uvaja nagrade.
Oglej si celoten članek

Prostovoljci, ki na leto opravijo več kot 20 ur prostovoljnega dela, bodo morali s prostovoljsko organizacijo (PO) po novem skleniti dogovor. V njem bodo opredelili vrsto dela, ki ga bodo opravljali, PO pa se bo zavezala, da jih bo usposobila in jim zagotovila mentorja.

Nagrajeni bodo
Register. MJU uvaja register prostovoljskih organizacij in državne nagrade za prostovoljce.

Gre za prvi zakon o prostovoljstvu, ki ga je ministrstvo za javno upravo (MJU) včeraj dalo v dvomesečno javno razpravo in naj bi začel veljati februarja 2011. Z njim bodo prostovoljci tudi uradno dobili pravico do povračila stroškov za prevoz in prehrano, upravičeni pa bodo tudi do nezgodnega zavarovanja. Če bodo želeli, jim bo PO morala izdati potrdilo o izkušnjah. PO pa bodo lahko prispevek prostovoljnega dela uveljavljale tudi kot strošek pri razpisih, kar je po besedah Tine Divjak iz centra za razvoj nevladnih organizacij trenutno ena od njihovih največjih težav.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.