Slovenija
2 ogledov

Prostovoljce bodo uzakonili

Prav je, da prostovoljno delo postane vidnejše, pravi prostovoljka Irena Mrak. ( Žurnal24 main
Zakon. Prostovoljcem daje pravico do povračila stroškov in uvaja nagrade.

Prostovoljci, ki na leto opravijo več kot 20 ur prostovoljnega dela, bodo morali s prostovoljsko organizacijo (PO) po novem skleniti dogovor. V njem bodo opredelili vrsto dela, ki ga bodo opravljali, PO pa se bo zavezala, da jih bo usposobila in jim zagotovila mentorja.

Nagrajeni bodo
Register. MJU uvaja register prostovoljskih organizacij in državne nagrade za prostovoljce.

Gre za prvi zakon o prostovoljstvu, ki ga je ministrstvo za javno upravo (MJU) včeraj dalo v dvomesečno javno razpravo in naj bi začel veljati februarja 2011. Z njim bodo prostovoljci tudi uradno dobili pravico do povračila stroškov za prevoz in prehrano, upravičeni pa bodo tudi do nezgodnega zavarovanja. Če bodo želeli, jim bo PO morala izdati potrdilo o izkušnjah. PO pa bodo lahko prispevek prostovoljnega dela uveljavljale tudi kot strošek pri razpisih, kar je po besedah Tine Divjak iz centra za razvoj nevladnih organizacij trenutno ena od njihovih največjih težav.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.