Prostovoljci, ki starostnikom zagotavljajo mobilnost

Foto: Arhiv Zavoda Sopotniki
Foto: Arhiv Zavoda Sopotniki
Želijo pomagati čim več starostnikom, zato se s svojo idejo še naprej širijo.
Oglej si celoten članek

Zavod Sopotniki ponuja brezplačne prevoze za starostnike. Svojo storitev so ponudili že pred štirimi leti, ko so prevoze najprej ponudili na območju občin Sežana, Divača in Hrpelje-Kozina. Prav tu imajo tudi največ uporabnikov, saj delujejo tu najdlje. "Skupaj imamo več kot 460 uporabnikov, a število iz dneva v dan raste, saj dnevno sprejemamo klice novih uporabnikov," pravi direktor Marko Zevnik. Velika večina uporabnikov je rednih. 

Po začetnem uspehu so svojo dejavnost razširili tudi v druge občine. Od leta 2017 so prisotni v občini Sevnica, letos so ustanovili enote v občinah Brežice, Krško, Kočevje in Postojna. Od 3. aprila dalje pa bodo prisotni tudi v občini Pivka. "Kot zanimivost lahko povemo, da imamo v mesecu in pol delovanja v občini Krško že 50 uporabnikov, v zgolj mesecu dni delovanja v občini Kočevje pa 45 uporabnikov," zanimanje v novih enotah opisuje Zevnik. 

"Ker vemo, da je zagotavljanje mobilnosti starostnikov s podeželja velik izziv, smo odprti za širitve tudi prihodnje. Trenutno smo v pogovorih z nekaj občinami, ki so izkazale interes za implementacijo naše rešitve."

Kako poteka usposabljanje?

Delo je odgovorno in zahteva natančne ljudi. Poleg tega so starostniki zelo ranljiva skupina, zato so v zavodu pri izbiri prostovoljcev zelo natančni. "Z vsemi opravimo uvodne razgovore, sledijo začetna usposabljanja, nato jih kot spremljevalce vzamemo na teren. Potem jih spremlja predstavnik zavoda, šele nato nastopijo samostojno delo," o postopku sprejemanja novih prostovoljcev pravi Zevnik. 

Foto: Arhiv Zavoda Sopotniki Zavod Sopotniki

Vse je vnaprej rezervirano

Prostovoljci imajo dostop do interne spletne aplikacije, v kateri v elektronskem koledarju označijo termin, ki ga lahko namenijo pomoči starostnikom. "Držimo se pravila - kadar je le mogoče -, da en prostovoljec vozi največ en dan v tednu, še raje enkrat na štirinajst dni," pojasnjuje Zevnik. "Vsi prevozi so vnaprej rezervirani, prostovoljci pa so dan, preden izvajajo prevoze, vnaprej obveščeni, katere vožnje jih čakajo, kam se odpravljajo, kdaj začenjajo in kdaj zaključijo s prevozi."

Prostovoljci vozijo avtomobile, ki jih zagotavlja Zavod Sopotniki v sodelovanju z občinami. Avtomobili morajo biti ustrezno opremljeni, vzdrževani in zavarovani. "Prostovoljci s tem, ko pomagajo starostnikom, nimajo nikakršnih dodatnih stroškov. Poskrbimo za malico, topel napitek, za povračilo morebitnih potnih stroškov (za pot od njihovega doma do mesta prevzema službenega vozila), v uporabo dobijo službeni telefon ...)," Zevnik pove o tem, kako je poskrbljeno za prostovoljce. 

Zavod Sopotniki se financira iz prostovoljnih donacij zadovoljnih uporabnikov, iz sredstev, ki jih zagotavljajo občine, in iz sponzorstev podjetij. Za sredstva kandidirajo tudi na državnih in evropskih razpisih.

Podobno storitev so pred nekaj dnevi uvedli tudi v Novem mestu. V okviru projekta Za prijazno mobilnost novomeška občina upokojencem in invalidom z manjšimi telesnimi in duševnimi okvarami omogoča brezplačne prevoze z električnim avtomobilom Rudijem.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.