Slovenija
1123 ogledov

Prostovoljci, ki starostnikom zagotavljajo mobilnost

Zavod Sopotniki Arhiv Zavoda Sopotniki
Želijo pomagati čim več starostnikom, zato se s svojo idejo še naprej širijo.

Zavod Sopotniki ponuja brezplačne prevoze za starostnike. Svojo storitev so ponudili že pred štirimi leti, ko so prevoze najprej ponudili na območju občin Sežana, Divača in Hrpelje-Kozina. Prav tu imajo tudi največ uporabnikov, saj delujejo tu najdlje. "Skupaj imamo več kot 460 uporabnikov, a število iz dneva v dan raste, saj dnevno sprejemamo klice novih uporabnikov," pravi direktor Marko Zevnik. Velika večina uporabnikov je rednih. 

Po začetnem uspehu so svojo dejavnost razširili tudi v druge občine. Od leta 2017 so prisotni v občini Sevnica, letos so ustanovili enote v občinah Brežice, Krško, Kočevje in Postojna. Od 3. aprila dalje pa bodo prisotni tudi v občini Pivka. "Kot zanimivost lahko povemo, da imamo v mesecu in pol delovanja v občini Krško že 50 uporabnikov, v zgolj mesecu dni delovanja v občini Kočevje pa 45 uporabnikov," zanimanje v novih enotah opisuje Zevnik. 

"Ker vemo, da je zagotavljanje mobilnosti starostnikov s podeželja velik izziv, smo odprti za širitve tudi prihodnje. Trenutno smo v pogovorih z nekaj občinami, ki so izkazale interes za implementacijo naše rešitve."

Kako poteka usposabljanje?

Delo je odgovorno in zahteva natančne ljudi. Poleg tega so starostniki zelo ranljiva skupina, zato so v zavodu pri izbiri prostovoljcev zelo natančni. "Z vsemi opravimo uvodne razgovore, sledijo začetna usposabljanja, nato jih kot spremljevalce vzamemo na teren. Potem jih spremlja predstavnik zavoda, šele nato nastopijo samostojno delo," o postopku sprejemanja novih prostovoljcev pravi Zevnik. 

Zavod Sopotniki | Avtor: Arhiv Zavoda Sopotniki Arhiv Zavoda Sopotniki

Vse je vnaprej rezervirano

Prostovoljci imajo dostop do interne spletne aplikacije, v kateri v elektronskem koledarju označijo termin, ki ga lahko namenijo pomoči starostnikom. "Držimo se pravila - kadar je le mogoče -, da en prostovoljec vozi največ en dan v tednu, še raje enkrat na štirinajst dni," pojasnjuje Zevnik. "Vsi prevozi so vnaprej rezervirani, prostovoljci pa so dan, preden izvajajo prevoze, vnaprej obveščeni, katere vožnje jih čakajo, kam se odpravljajo, kdaj začenjajo in kdaj zaključijo s prevozi."

Prostovoljci vozijo avtomobile, ki jih zagotavlja Zavod Sopotniki v sodelovanju z občinami. Avtomobili morajo biti ustrezno opremljeni, vzdrževani in zavarovani. "Prostovoljci s tem, ko pomagajo starostnikom, nimajo nikakršnih dodatnih stroškov. Poskrbimo za malico, topel napitek, za povračilo morebitnih potnih stroškov (za pot od njihovega doma do mesta prevzema službenega vozila), v uporabo dobijo službeni telefon ...)," Zevnik pove o tem, kako je poskrbljeno za prostovoljce. 

Zavod Sopotniki se financira iz prostovoljnih donacij zadovoljnih uporabnikov, iz sredstev, ki jih zagotavljajo občine, in iz sponzorstev podjetij. Za sredstva kandidirajo tudi na državnih in evropskih razpisih.

Podobno storitev so pred nekaj dnevi uvedli tudi v Novem mestu. V okviru projekta Za prijazno mobilnost novomeška občina upokojencem in invalidom z manjšimi telesnimi in duševnimi okvarami omogoča brezplačne prevoze z električnim avtomobilom Rudijem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.