Vizita za živali > Novice
522 ogledov

Zakaj starejšim nabaviti psa

Pes starejši človek Profimedias
Sprehajanje psa je lahko ključ, da v zrelejših letih ostanete aktivni, potrjuje nova študija. Starejši lastniki psov namreč presedijo krajši del dneva, kot bi ga brez štirinožnih prijateljev – razlika je še posebej očitna pozimi.

Raziskovalci z Univerze East Anglia in Univerze Cambridge so v študiji, objavljeni v Journal of Epidemiology and Community Health, analizirali podatke 3.123 ljudi, ki so imeli v povprečju 69,5 let in od katerih jih je imela slaba petina psa.

Z analizo podatkov so ugotovili, da je skrb za psa eden izmed najučinkovitejših načinov za premagovanje običajnega slabljenja, povezanega s starostjo.

"Znaten potencial"

Dve tretjini lastnikov psov, vključenih v raziskavo, je svoje štirinožne prijatelje sprehajalo vsaj enkrat na dan. Raziskava je potrdila, da so redni sprehajalci psov bolj aktivni in preživijo manj časa v sedečem položaju, ko je vreme slabo, kot posamezniki, ki nimajo psa. V času slabega vremena so imeli sprehajalci psov 20 odstotkov višjo raven telesne aktivnosti kot posamezniki brez živali. Poleg tega pa so bili aktivni več kot pol ure na dan.

Avtorji so ob tem zapisali, da ugotovitve kažejo, da ima lahko sprehajanja psa "znaten potencial za podporo pri vzdrževanju fizične aktivnosti pri starejših odraslih" in bi jo lahko predpisovali kot del sheme za vadbo.

Ob tem so zapisali, da bi lahko za posameznike, ki si ne morejo privoščiti psa, organizirali skupine za sprehajanje psa na lokalni ravni, kjer bi sodelovali starejši odrasli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice