Zdravje > Aktualno
497 ogledov

Demenca: Raziskovalci v prihodnje pričakujejo epidemijo

Možgani Alzheimerjeva bolezen Profimedias
Demenca je kronična napredujoča možganska bolezen, njena najpogostejša oblika pa je Alzheimerjeva bolezen.

Danes je svetovni dan Alzhajmerjeve bolezni, po svetu pa ga obeležujejo s pohodi za spomin.
V slovenskem združenju za pomoč pri demenci Spominčica jih pripravljajo v Ljubljani in Mariboru: "S sprehodi ozaveščamo slovensko javnost o demenci, ki postaja kuga 21. stoletja, sporočajo iz društva in dodajajo, da bodo sprehodi za spomin potekali po celem svetu," ( v 84 državah sveta, ki so članice Alzheimer´s Disease International).

Za Alzhajmerjevo boleznijo zboli od pet do deset odstotokov starejših nad 65 let in je najpogostejši vzrok demence. Je bolezen, ki  povzroča spremembe v možganih. V možganih bolnikov se namreč odlagajo določene snovi, kar postopno privede do odmiranja možganskih celic.

V slovenskem združenju opozarjajo, da je demence med nami več, kot mislimo, zato je pomembno, da čim več ljudi prepozna prve znake te bolezni in takega človeka odpelje k zdravniku, je povedala predsednica združenja Štefanija L. Zlobec.

To so prvi znaki demence

Znakov je deset, od postopne izgube spomina, težav pri govoru in vsakodnevnih opravilih do zapiranja vase in izogibanja družbi.

Znaki demence | Avtor: Spominčica SpominčicaSpominčica je društvo, ki obolelim nudi pomoč, na njih pa se lahko obrnejo tudi svojci. Delujejo tudi na področju ozaveščanja javnosti, organizirajo predavanja in skupne za samopomoč. 
Demenca | Avtor: Profimedias Profimedias

 

Obeta se epidemija

Po besedah psihiatrinje Lee Žmuc Veranič, ki se ukvarja z bolniki z demenco, v Sloveniji nimamo nacionalnega registra bolnikov z demenco, a ocenjujejo, da jih je približno 32.000, podobno kot v drugih zahodnoevropskih državah. "Lahko bi rekli, da ima demenco vsak deseti človek po 65. letu in vsak tretji po 85. letu," je opozorila psihiatrinja in dodala, da raziskovalci v prihodnje pričakujejo epidemijo te bolezni.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.