Proti pravni praznini

Foto: Benjamin Kovač
Foto: Benjamin Kovač
Začasno. Tri mesece lahko mesta odhajajočih Zaresovih ministrov vodijo drugi. Kaj nato, ni jasno.
Oglej si celoten članek

Tako kot je Igor Lukšič, minister za šolstvo, začasno prevzel vodenje resorja za visoko šolstvo po odhodu Gregorja Golobiča, bo premier Borut Pahor na mesta odhajajočih Zaresovih ministric Irme Pavlinič Krebs, Majde Širca in Darje Radić najverjetneje začasno imenoval druge ministre.

Ti lahko takšno funkcijo opravljajo največ tri mesece, kaj se zgodi po tem obdobju, pa zakonsko ni določeno, pojasnjuje pravnik Miro Cerar.

Pahorjeva rešitev: zakon

"Moja interpretacija je, da bi moral v tem primeru vladi propasti mandat in se stanje vrne na tisto po volitvah," pravi Cerar.

Pahor sicer, še preden trči ob pravno praznino, namerava predlagati nov zakon o vladi, ki bi zmanjšal število ministrstev. Cerar se strinja, da je povsem možno, da trimesečni rok preteče, preden Pahor najde ustrezno rešitev, zato bi morali zakonodajo dopolniti.

Ministrica za kulturo Majda Širca se bo po odstopu vrnila v parlament, od koder bo zato moral oditi Vito Rožej. Skupaj z odhajajočimi ministri pa mandat preneha še državnemu sekretarju in trem drugim, ki jih lahko vsak zaposli v svojem kabinetu za čas trajanja svojega mandata.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.